Върховният съд на Австралия потвърди историческо съдебно решение за клевета, според което медийните компании са "издатели" на публикации на трети страни на техните страници във Facebook, което ги прави отговорни за клеветническите изявления на публиката, информира ДПА.

Върховният съд на Австралия отхвърли жалбата на някои от най-големите медии в страната, включително The Sydney Morning Herald и The Australian.

Бившият арестант Дилън Волър съди медийните компании във Върховния съд на Нов Южен Уелс заради коментари, публикувани от други на техните страници във Facebook.

Делото обаче беше възпрепятствано от спор дали медиите са издателите на коментарите, за които Волър твърди, че са го оклеветили според местните медии.

Върховният съд постанови, че компаниите са привели аргументи, че "просто администрират публична страница във Facebook, на която трети страни публикуват материали", представяйки пред Апелативния съд, че те били "по-скоро еквивалентни на доставчика на хартия за собственика на вестник".

Върховният съд обаче се съгласи с Апелативния съд, като определи, че действията на компаниите в "улесняване, насърчаване и по този начин подпомагане на публикуването на коментари" от потребители на Facebook "ги направиха издатели на тези коментари".

Съдът постанови, че жалбите "следва да бъдат отхвърлени с разноски".