Германия системно и постоянно нарушава максимално допустимите нива на азотен диоксид (NO2) във въздуха в големи градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург. Това постанови Съдът на Европейския съюз, предаде ДПА.

Властите също не са изпълнили задълженията си да запазят ексцесиите възможно най-кратко в засегнатите 26 зони в периода между 2010 и 2016 г., определи върховният съд на ЕС, подкрепяйки жалба, подадена от Европейската комисия.

Смъртоносното замърсяване на въздуха е високо през 2020 г. въпреки блокадите

Смъртоносното замърсяване на въздуха е високо през 2020 г. въпреки блокадите

Замърсяването на въздуха съкращава човешкия живот средно с близо три години

След решението Берлин трябва да предприеме действия, за да гарантира, че спазва законодателството на ЕС - което гласи, че нивата на NO2 във въздуха трябва да бъдат под 40 микрограма на кубичен метър средно през годината - или в края на краищата може да се сблъска с тежки глоби.

Съдиите отхвърлиха аргумента на Германия, че нейните неуспехи се дължали отчасти на собствените недостатъци на Европейската комисия "по отношение на предложението за ефективно законодателство за ограничаване на емисиите на NO2 от дизелови превозни средства", се посочва в прессъобщение на базирания в Люксембург съд.

Правилата на ЕС за класификация и одобрение на превозни средства не освобождават страните членки от задълженията им да спазват стандартите за замърсяване на въздуха, постановиха съдиите.

Замърсяването на въздуха значително повишава риска от безплодие

Замърсяването на въздуха значително повишава риска от безплодие

Това е установил анализът на 18 000 двойки в Китай

Качеството на въздуха в германските градове се подобри напоследък, отчасти заради пандемията от коронавируса. Според германското министерство на околната среда през 2016 г. ограниченията са били нарушени в 90 града, в някои случаи значително. Оттогава броят им намалява всяка година. През 2019 г. все още е имало 25 според данните. През 2020 г. броят им падна до шест, включително Мюнхен и Хамбург.

Високите нива на NO2 във въздуха са свързани с намалена белодробна функция според Световната здравна организация. Смята се, че продължителното излагане утежнява симптомите на астматични деца.

Основният изкуствен източник на NO2 е изгарянето на горива за отопление и производство на енергия и за двигатели в превозни средства и кораби. Той е особено свързан с дизеловите автомобили.

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Замърсяването на въздуха свързано с необратима загуба на зрение

Сред рисковите фактори са възраст, тютюнопушене и генетика

Германия беше една от шестте страни членки, срещу които Европейската комисия заведе дела през 2018 г., заедно с Франция, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания, която вече не е членка на ЕС.

Около 400 000 души умират преждевременно всяка година в Общността заради замърсители, които дишат, уточни тогава комисията.

Франция вече загуби делото си.

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Замърсяването на въздуха води до много преждевременна смърт в Европа

Близо 125 000 смъртни случаи годишно биха могли да бъдат спасени