Федерален съдия блокира правото на щата Ню Йорк да ограничи носенето на оръжие в частна собственост съгласно закон, подкрепен от демократите, приет след решението на Върховния съд на САЩ от юни, което отмени стриктния режим за разрешаване на оръжие в щата.

Решението от вторник на американския окръжен съдия Джон Синатра в Бъфало отмени разпоредба в закона, според която притежаването на огнестрелно оръжие от лицензиран собственик на оръжие в частна собственост ще се счита за престъпление, освен ако собственикът на имота не го е разрешил със знак или чрез изрично съгласие.

Синатра, назначен от бившия президент Доналд Тръмп, установи, че разпоредбата нарушава правото на "държане и носене на оръжие" от Втората поправка на конституцията на САЩ.

Решението отбеляза последната победа в съдебната зала за притежателите на оръжия, оспорващи закона на щата Ню Йорк, наречен Закон за подобряване на скритото носене, който от 1 септември прави получаването на лиценз за огнестрелно оръжие по-трудно и забранява носенето на огнестрелни оръжия от дълъг списък от "чувствителни" обществени и частни места . Федерален апелативен съд отложи решенията на друг съдия, който блокира основни части от закона, включително забрани на хората да носят скрити оръжия на определени "чувствителни места".

Синатра се произнесе по дело, заведено от двама собственици на огнестрелни оръжия и две групи за правата на носене на оръжия. Коалицията за политика в подкрепа на носенето на огнестрелни оръжия, една от тези групи, нарече решението "монументална стъпка" към възстановяване на правата на оръжие на жителите на Ню Йорк.

Синатра каза, че въпросната разпоредба е противоконституционна според прецедентите на Върховния съд, включително решението от юни.

"Собствениците на имоти наистина имат право да не допускат (носенето на оръжие)", пише Синатра. "Но щатът не може едностранно да упражнява това право и по този начин да се намесва в правата на Втората поправка на спазващите закона граждани, които искат да носят оръжие за самозащита извън собствените си домове."

Офисът на главния прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс, демократ, заяви, че ще обжалва.

Решението идва само ден след поредната стрелба в САЩ, този път в щата Вирджиния, при която има множество убити и ранени. Правото за притежание и носене на оръжия в САЩ е гарантирано от Втората поправка на американската конституция и често решения за неговото ограничаване биват отменяни именно въз основа на нея.

В САЩ направиха стъпка към ограничаване на оръжията

В САЩ направиха стъпка към ограничаване на оръжията

Предстоят преговори в Сената