Ново преброяване на американския ядрен арсенал показва, че администрацията на президента Барак Обама през миналата година е демонтирала най-малкия брой ядрени глави откакто встъпи в длъжност в началото на 2009 г., съобщава „Ню Йорк таймс”.  

Новите данни, публикувани от Пентагона, също така показват тенденция – че настоящата американска администрация е съкратила запасите от ядрени оръжия по-малко в сравнение с всяка друга американска президентска администрация след края на Студената война.

В четвъртък Федерацията на американските учени, частна аналитична група със седалище във Вашингтон, която решително подкрепя контрола върху въоръженията, публикува анализ на нови данни. Публикуването на данните от Пентагона не изглежда да е свързано с посещението на Обама в японския град Хирошима, който беше разрушен от американска атомна бомба преди почти 71 години.   

И все пак новите данни и анализи подчертават поразителната разлика между възвишената визия на Обама за свят без ядрени оръжия, която той изложи през първите месеци на своето пребиваване в Белия дом, и суровите и бюрократични реалности на действителното отърваване от тези оръжия, отбелязва „Ню Йорк таймс”.   

Липсата на напредък в последно време и в контрола на въоръженията, и в демонтажа на бойни глави, също изглежда съвпада с натиска на администрацията за широкомащабна модернизация на ядрения арсенал, което включва модернизиране на оръжията, бомбардировачите, ракетите и подводниците. Тези модернизации се очаква да струват до 1 трлн. долара през следващите три десетилетия.