Самолети на НАТО отново са съпроводили самолета на руския военен министър Сергей Шойгу над неутрални води на Балтийско море, като това е станало след като руският самолет е излетял от Калинград.

За разлика от предишния случай по-рано днес, натовските самолети са съпровождали руската машина на значително разстояние, като не са се опитвали да се приближат, твърди кореспондент на руската официозна агенция РИА "Новости".

В Калининград Шойгу проведе изнесено заседание на колегията на руското военно ведомство по въпросите на сигурността в западна стратегическа посока.

След излитането от Калининград към ескорта на руския самолет са се присъединили изтребители бомбардировачи Су-34.

По-рано беше съобщено, че самолети на НАТО са се опитали да съпроводят машината на Шойгу, когато министърът пътувал към Калининград над неутрални води. Самолетът на руския военен министър летял с ескорт от руски изтребители Су-27.

Изтребител на НАТО опитал да се доближи до самолета на военния министър на Русия

Изтребител на НАТО опитал да се доближи до самолета на военния министър на Русия

Су-27 го пропъдил

Един от натовските самолети се опитал да се приближи към руския правителствен самолет, но между него и руския лайнер застанал изтребител от ескорта. След това натовският самолет се отдалечил.

НАТО потвърди, че изтребители на алианса са съпровождали три руски самолета над Балтийско море.

"Тъй като самолетът не се идентифицирал и не отговори на диспечерите, изтребители на НАТО били принудени да се намесят във въздуха за прихващане в съответствие със стандартните процедури", пояснил представител на алианса.

Той също така отбелязал, че в НАТО оценяват "поведението на руските пилоти като безопасно и професионално".