Кандидатите за президент Бърни Сандърс и Хилъри Клинтън се сблъскаха в поредния, шести дебат на демократите, който се проведе в Милуоки, щата Уисконсин, предадоха световните информационни агенции. Двамата се появяват за първи път, след като Сандърс победи на първичния вот в Ню Хемпшир.

Сред основните обсъждани теми бяха все така актуалният расизъм към чернокожите в страната, "бялото" правосъдие, което продължава да действа и е проблем, който "трябва да погледнем открито и не можем повече да замитаме под килима", според Сандърс. Двамата се опитват по този начин да привлекат гласовете на малцинствата в страната.

Сенаторът от Върмонт Сандърс изрази възмущението си от зачестилите убийства на невъоръжени чернокожи от полицаи и се обяви за мерки, които да намалят това, включително и демилитаризиране на полицейските управления.

Някои от жертвите, чиито убийства разтърсиха страната и доведоха до много протести след оправдаването на белите полицаи, бяха споменати поименно по време на вечерта.

Също така той припомни, че страната има най-много затворници в света и обеща, че ако бъде избран за президент, ще работи за това броят им да бъде намален.

По думите му, едно от 4 черни деца попада в затвора.

Бившият държавен секретар Клинтън обърна внимание на основни социални проблеми, с които се сблъскват негрите в страната - липса на достъп до качествено образование, работни места, жилища и други.

Тя даде висока оценка на изказванията на президента Барак Обама по темата, който не скри, че расизмът все още е силно застъпен в институциите, въпреки че не може да се твърди, че това е навсякъде в САЩ.

Сандърс се съгласи с нея и отбеляза, че тази общност също е загубила много в икономическо отношение по време на икономическата криза.

 Ако по тези въпроси двамата имат близки позиции, то външната политика и финансирането на Клинтън от "Уолт стрийт" нажежиха страстите.

За пореден път сенаторът "захапа" конкурента си по отношение на финансирането й, като заяви, че "Хората не са глупави и не вярват, че подобни средства се отпускат просто така".

Клинтън преди това заяви, че с такива дарения не можеш да си независим и отхвърли обвиненията, но съперникът й не прие обясненията й.

Един от въпросите, по които двамата спориха бе и т.нар. "Обамакеър", системата за здравеопазване на администрацията на действащия президент, която бе яростно критикувана от републиканците. По данни на Сандърс, в момента най-малко 30 млн. американци са неосигурени и нямат достъп до здравеопазване. Клинтън контрира, че всеки би искал по-справедлива система, която да може да се ползва от всеки гражданин, но реалността е по-различна.

Сандърс остро репликира Клинтън, че "Все още не е в Белия дом", след като я критикува, че се изказва, все едно е спечелила битката.

По отношение на външната политика, докато Клинтън е за повече натиск върху Русия, а да се постигне примирие в Сирия, то конкурентът й се обяви за сътрудничество с Путин.