Сърби се събраха тази вечер на протест в защита на Русия в сръбската столица Белград, съобщи N1. Те се събраха на улицата пред сградата на сръбското президентство в демонстрация срещу възможното въвеждане на санкции.

Множеството протестира и срещу факта, че Сърбия гласува за спиране на членството на Русия в Съвета на ООН по правата на човека.

Вучич за гласуването в ООН:  Изнудват Сърбия, а не мен лично

Вучич за гласуването в ООН: Изнудват Сърбия, а не мен лично

Общото събрание на Организацията на обединените нации гласува за отстраняване на Русия

Тълпата включваше редица млади мъже с качулки и запалени факли. Те хвърлиха няколко димки, докато тълпата крещеше срещу президента Александър Вучич.

Членове на тълпата издигнаха руски флаг на прозорците на президентството. Други носеха сръбски и руски знамена и слушаха руска музика. Музиката започна с националните химни на Русия и Сърбия, като и двете бяха посрещнати с овации.

Изнудват Сърбия, а не мен лично. Това заяви в началото на април сръбският президент Александър Вучич след гласуването в ООН срещу Русия. Сърбия гласува "за". По думите на Вучич, първоначалното решение е било страната да се "въздържи", но тя е била поставена под огромен натиск от всички страни.

Сърбия е военно неутрална страна, но не е политически неутрална. Вучич каза в ефира на RTS, че "докато сме на пътя към Европейския съюз (ЕС), не можем да бъдем политически неутрална страна".

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин заяви през март, че Сърбия никога няма да бъде част от антируската истерия, при която се крадат собствеността на руски граждани и собствеността на Руската федерация, както няма да забрани излъчването на руските медии в страната. Белград никога няма да наложи санкции или да се присъедини към западната "истерия" срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна.

Балканската страна е верен съюзник на Русия, въпреки че осъди нахлуването ѝ в Украйна.

Сърбия се стреми към членство в Европейския съюз, но остана единствената европейска страна, която отказа да се присъедини към международните санкции срещу Кремъл.

Вучич не очаква мирно споразумение между Русия и Украйна скоро

Вучич не очаква мирно споразумение между Русия и Украйна скоро

Американската забрана за внос на петрол от Русия била голям проблем за Сърбия и цяла Европа