Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не вярва във възможността за споразумение между Русия и Украйна в близко бъдеще.

На журналистически въпрос по B92, Вучич отговори: "Надявам се, но не вярвам в това".

Сръбският лидер отбеляза, че американската забрана за внос на петрол от Русия е голям проблем за Сърбия и цяла Европа. Американският президент Джо Байдън подписа по-рано указ за забрана на вноса на енергия от Русия и нови инвестиции в руския енергиен сектор.

Зеленски благодари на Байдън за забранения внос на руски петрол

Зеленски благодари на Байдън за забранения внос на руски петрол

САЩ окуражават други държави да наложат същите санкции

Украинският президент Володимир Зеленски вече благодари за това решение и призова и други държави да последват този пример.

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на свой ред каза, че ЕС не планира да налага забрана за внос на руски енергийни ресурси и да следва лидерството на САЩ по този въпрос.

По-рано сръбският президент каза, че кризата в Украйна променя цялата световна политическа сцена и много страни ще усетят последствията.

Миналата седмица, Вучич обясни със загриженост за благосъстоянието на Сърбия и външен натиск липсата на подкрепа на Белград за резолюцията на Общото събрание на ООН, осъждаща специалната операция на Русия в Украйна.

Както каза Вучич за телевизия Kurir, в конфликтни ситуации е необходимо "да се покаже много решителност, отговорност и грижа за хората". "Хората изразяват страстите си, подкрепят нещо, като "Ювентус" и "Фиорентина", те винаги ще се разделят", каза той.

Вучич обясни защо Сърбия гласува "против" резолюцията за Украйна

Вучич обясни защо Сърбия гласува "против" резолюцията за Украйна

Загриженост за благосъстоянието на Сърбия и външен натиск

Вучич отговори на критиките от политически опоненти за подкрепата на резолюцията, като каза, че сърбите "обичат да говорят" и "никога не се отклоняват", но "понякога е важно просто да се придвижите и да се оттеглите".

Според него, ако Белград беше гласувал по друг начин, то днес страната щеше да остане без 30-50 фабрики на западни компании инвеститори, "които толкова се труди, за да доведат в Сърбия".

На 2 март Генералната асамблея на Организацията на обединените нации (ООН) в рамките на специална сесия прие резолюция, осъждаща руската операция в Украйна.

141 държави подкрепиха приемането на резолюцията от Общото събрание, пет държави гласуваха против, сред тях Русия, Беларус, Сирия, Северна Корея и Еритрея.

35 държави се въздържаха от гласуването - Китай, Индия, Казахстан, Пакистан, Куба и други.