Френският президент Никола Саркози е изпратил двойно послание, посветено на заложниците в Колумбия.

Припомняме, преди дни колумбийските власти показаха запис с отвлечените заложници.

Първото представлява аудиозапис, адресиран до колумбийката от френски произход Ингрид Бетанкур.

Отхвърлям идеята да ви оставим в забвение. Ангажирах се с вас, ангажирах се да ви изтръгна от нечовешката съдба, заявява в записа френският държавен глава.

Искам да се обърна конкретно към моята сънародничка Ингрид Бетанкур. Засвидетелствам Ви моето възхищение от вашето достойнство и вашата смелост в тази ситуация, в която по-слабите биха загубили вече човечността, продължава Саркози, цитиран от РФИ.

Бих искал да ви изпратя възхищението и на вашите близки, с които поддържам редовен контакт. Искам да ви изпратя свидетелство за отказа на Франция да приеме неприемливото.

Ингрид, никога няма да ви оставим. Умолявам ви да имате доверие. Ние ще успеем и трябва да издържите, защото вашето семейство ви очаква
, категоричен е френският държавен глава.

Второто послание на Саркози е видеозапис.

Той е адресиран до лидера на Въоръжени революционни сили на Колумбия (ФАРК) - Мануел Маруланда.

Саркози се обърна към с официална молба Маруланда да освободи Ингрид Бетанкур и се ангажира да продължи лично да търси хуманитарен изход от кризата.

Не споделям Вашите идеи и осъждам методите Ви, заявява Саркози, цитиран от Би-Би-СИ.
Сега е моментът да покажете на целия свят, че ФАРК разбира и споделя хуманните ценности. Г-н Маруланда, отговорността е във ваши ръце, заявява още френският президент.