Китайският парламент преразгледа закон, с който предоставя на Комунистическата партия повече изпълнителен контрол върху китайския кабинет - Държавния съвет, съобщава "Ройтерс".

Това се случи, след като за първи път от три десетилетия беше отменена пресконференцията на премиера след парламента.

Измененият органичен закон на Държавния съвет беше приет с 2883 делегатски гласа, с осем против и девет въздържали се по време на заключителния ден на Общокитайското събрание на народните представители в Пекин.

Това беше последната от поредица от мерки през последните години, които постепенно отслабиха изпълнителната власт на Държавния съвет, оглавяван от китайския премиер Ли Цян, който привидно контролира 21 правителствени министерства, както и местните власти.

Правни експерти посочват, че изменението на Органичния закон на Държавния съвет за първи път от 1982 г. продължава тенденцията на прехвърляне на повече власт от държавата в ръцете на партията, като оставя правителството да изпълнява коректно директивите ѝ.

В допълнението към закона се подчертава, че Държавният съвет трябва "решително да поддържа авторитета на Централния комитет на партията и неговото централизирано и единно ръководство" и да следва "Мисълта на Си Дзинпин" - наименованието на партията за характерната идеология на президента, която разяснява теми, вариращи от дипломация до култура.

Китай предупреди финансовия сектор да следва насоките на Комунистическата партия

Китай предупреди финансовия сектор да следва насоките на Комунистическата партия

Пекин работи по всеобхватен план за сектора

"Това е значителна промяна в реорганизацията на изпълнителната власт в Китай", заяви Райън Мичъл, професор по право в университета в Хонконг. "Въпреки че винаги е ясно, че лидерът на партията е най-влиятелната фигура в цялостната йерархия, точното разделение на труда при правенето на политики и особено при надзора върху изпълнението на политиките може да бъде непрозрачно".

Миналата седмица Ли Хонгжун, заместник-председател на Постоянния комитет на Националния народен конгрес, посочи в обръщение пред парламента, че преразглеждането на закона има за цел да "задълбочи реформата на партийните и държавните институции" и да осигури "пълно прилагане на Конституцията", която беше променена през 2018 г., така че отново да утвърди ръководството на партията над всичко.

"Това е още един знак, че Партията едновременно увеличава открития си контрол върху държавните органи и иска да бъде разглеждана като напълно управляваща", отбеляза Томас Келог, професор по азиатско право в университета Джорджтаун във Вашингтон, окръг Колумбия.

Конгресът на КПК утвърди водещата роля в държавата на Си Дзинпин

Конгресът на КПК утвърди водещата роля в държавата на Си Дзинпин

Партията одобри промени в конституцията, свързани с ръководната роля на лидера

"Политиката командва и както партийните кадри, така и правителствените бюрократи са предназначени да обръщат все по-голямо внимание на партийния диктат и идеологическите директиви като ключово ръководство за ежедневното вземане на решения", добави той.

Отменената пресконференция за премиера след парламента традиционно е едно от най-широко следените събития в икономическия и политическия календар на Пекин.

Откакто пое властта през 2012 г., Си създаде няколко нови централни партийни комитета, контролиращи множество министерства, които се отчитат пряко пред него. Някои дори посягат на икономическата и финансовата политика, традиционно считана за попадаща в ресора на премиера.

Китай разширява закона за държавните тайни

Китай разширява закона за държавните тайни

Той вече ще обхваща и "работни тайни"

Миналата година Китай обяви мащабна реорганизация на правителството, която създаде нов партиен субект, наблюдаващ някои министерства. Малко след това Държавният съвет измени правилата си за работа, за да изясни, че властта за вземане на изпълнителни решения принадлежи на партията.

След приемането на новите правила за работа Държавният съвет престана да провежда седмични заседания, а вместо това се събира два или три пъти месечно.

Келог посочи отмяната на пресконференцията на премиера като "пореден пример за падане на държавните управленски институции" в полза на партията.

"Все още сме в средата на тази продължила години трансформация на партийно-държавната структура, като вероятно предстоят още подобни промени", прогнозира той.