Парламентът на Словакия одобри пакет от закони, имащи за цел да засилят сигурността за водещи политици след опита за убийство на премиера Роберт Фицо, съобщава "Асошиейтед прес".

Мерките бяха одобрени от коалиционното правителство на 12 юни и трябва да влязат в сила на 15 юли след очакваното одобрение от президента Петер Пелегрини - близък съюзник на Фицо.

Законовият пакет беше разкритикуван от опозицията и правозащитната организация "Амнести интернешънъл" като опит да се ограничи правото на хората да се събират.

Съгласно законодателството властите ще имат право да забраняват протестни митинги пред домовете и жилищните райони на политици. Демонстрации няма да бъдат разрешени и в близост до седалищата на правителството и президента.

Фицо се връща на работа скоро

Фицо се връща на работа скоро

Във видео, публикувано в социалните мрежи, словашкият премиер заяви, че не мрази нападателя си

Вътрешното министерстно ще определи и подготви дългосрочни резиденции за премиера, президента и председателя на парламента, които ще бъдат задължени да ги ползват.

Защита ще бъде осигурена и за лидерите на всички парламентарно представени политически партии, главния прокурор и председателя на Конституционния съд.

Премиерите и председателите на парламента, които са били поне два мандата на съответните постове, ще получават редовно заплащане след изтичане на мандата им. Понастоящем обезщетението се предоставя само за бивши президенти.

Фицо, който пое поста миналата година след кампания с проруска и антиамериканска платформа, се възстановява, след като беше прострелян в корема, докато поздравяваше привърженици на 15 май в град Хандлова. Нападателят е задържан.

Възстановяването на простреляния Фицо ще бъде продължително

Възстановяването на простреляния Фицо ще бъде продължително

Словашкият премиер беше прострелян на 15 май, докато поздравяваше поддръжници след извънредно заседание на кабинета