Парламентът на Украйна прие закон, който установява английския като език за международна комуникация, съобщава "Киев индипендънт".

Законът определя специфични длъжности, които изискват владеене на английски език, и установява протоколи за използване на английски език в различни държавни и обществени служби. Добавя се и изменение за предоставяне на бюджетна подкрепа за киносалони, които излъчват филми на английски език.

Законът беше приет с 236 гласа в подкрепа на мярката срещу три против.

Проектозаконът беше приет за първи път през ноември 2023 г. и изключваше спорна поправка, която би сложила край на обичайната практика за дублиране на англоезични филми на украински.

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Украйна забрани руския език в сектора на услугите

Глоба при обслужване на руски език

Тази клауза, която изисква всички англоезични филми в украинските кина да бъдат излъчвани на английски с украински субтитри до 2027 г., стана фокус на петиция през лятото.

"Дублажът отдавна се е превърнал в отделен културен феномен", който допринася за популярността на украинския език в Украйна, се посочва в петицията.

Излъчването на филми на оригиналния им език със субтитри може да доведе до "съществено намаляване на броя на зрителите в кината", унищожаване на украинската дублажна индустрия и увеличаване на зрителите, гледащи "филми от пиратски сайтове на руски", се предупреждава в документа.

Сега, след като клаузата е премахната от проектозакона, застъпниците за запазването на дублажа, могат да "си отдъхнат", заяви депутатът Ярослав Железняк.

Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Украйна е изтеглила 19 млн. съветски или руски книги от библиотеките

Продължава процеса на "дерусификация"

Проучване, проведено от Киевския международен институт по социология през март 2023 г., установи, че 51% от респондентите заявяват, че имат известни познания по английски, но едва 23% твърдят, че могат да четат, пишат и общуват на ежедневно ниво.

Изследването установи също, че огромно мнозинство (93%) от родителите с деца под 18-годишна възраст искат децата им да подобрят нивото си на английски. Други 51% от родителите казват, че децата им учат английски в училище, а 27% посочват, че учат в училище и се занимават с езика допълнително време извън клас.

Полският е вторият най-често срещан чужд език в страната, като 22% от респондентите заявяват, че имат известно ниво на познания. Следва немският с 14%. Руският език не е включен в проучването.

В Украйна обявиха провал на борбата срещу руския език

В Украйна обявиха провал на борбата срещу руския език

Рускоезичното население на страната са "русифицирани украинци"