Американската полиция арестува още четирима души за предполагаеми роли в заговора за убийството на президента на Хаити Жовенел Моиз през 2021 г., съобщи CNN. 

Един от заподозрените е собственик на базирана във Флорида охранителна компания, която според властите е наела колумбийски бивши войници за мисията.

Президентът Моиз е бил застрелян и убит в дома си в Порт-о-Пренс, според сведенията от испаноезични чуждестранни наемници.

Единадесет заподозрени вече са в ареста в САЩ.

Според Министерството на правосъдието, венецуелският американец Антонио "Тони" Интриаго, който е собственик на базираната във Флорида CTU Security, е наел отряд от бивши колумбийски войници за операцията. Сега срещу него са повдигнати множество обвинения, включително заговор за убийство или отвличане на човек извън САЩ.

САЩ искат още санкции срещу бандите в Хаити

САЩ искат още санкции срещу бандите в Хаити

Това се случва, докато карибската страна се бори с холерата и сериозния недостиг на храна

Представител на компанията CTU, колумбийският гражданин Арканхел Претел Ортис, също е арестуван.

Трети заподозрян, базираният във Флорида финансист Уолтър Вейнтемила, е обвинен във финансирането на заговора за убийството на г-н Мойс. Неговият адвокат каза пред Асошиейтед прес, че той планира да се признае за невинен.

Четвъртият заподозрян - Фредерик Джоузеф Бергман младши - е обвинен в контрабанда на балистични жилетки като част от заговора.

"Изключително важно е да бъдат изправени пред правосъдието, каза американският прокурор на Южния окръг на Флорида Маркензи Лапойнт. Ще въздадем справедливост в съдебната зала.

Властите на САЩ по-рано обявиха ареста на седем мъже за предполагаемата им роля в заговора, включително двойните граждани на Хаити и Америка Джеймс Солажс и Джоузеф Винсент, както и пастор и бизнесмен Кристиан Емануал Санон. Хаитянската полиция каза, че Санон е имал "политически цели" да смени президента Моиз.

Министерството на правосъдието смята, че те първоначално са планирали да задържат президента на Хаити и да го отведат със самолет от Хаити, за да може да бъде назначен нов президент. Съобщава се, че планът е бил изоставен, защото не са имали самолет.

В изявление през януари американските прокурори казаха, че тримата мъже и други са се срещнали в къща в Хаити точно преди убийството, "където са раздадени огнестрелни оръжия и оборудване и Солажс е обявил, че мисията е била да убие президента Мойз".

Собственото разследване на убийството в Хаити до голяма степен е в застой, като трима съдии подадоха оставки от постовете си поради опасения за сигурността. Четвърти беше уволнен.

ООН иска въоръжени сили в Хаити

ООН иска въоръжени сили в Хаити

Само те биха спрели бандите, които тероризират населението

Припомняме, че повече от 40 заподозрени бяха арестувани в Хаити и остават в ареста, включително 18 колумбийци. Други трима бяха убити веднага след смъртта на президента Моиз.

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк в петък призова международната общност да обмисли разполагането на специализирани въоръжени сили в Хаити. Той предупреди, че бандите там превръщат в кошмар живота на хиляди хора.