Официални представители на САЩ наскоро преброиха самолетите F-16 на Исламабад и установиха, че никой не е изчезнал, което противоречи на твърденията на Индия, че е свалeн пакистански изтребител, съобщава "Форин афиърс", цитирани от пакистанското издание "Даун". 

След конфликта между двете страни през февруари Индия заяви, че пакистанските военновъздушни сили са използвали F-16, срещу индийски военни обекти след като пресичат границата.

Като "доказателство" е показано нещо, което прилича на парче от ракета AMRAAM, за което индийските медии настояват, че може да е изстреляно само от пакистански F-16.

Индийските медии твърдят също, че преди индийският самолет да бъде свален и неговият пилот заловен от пакистански сили, индийски МиГ-21 е свалил самолет F-16.

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

В Русия горди, че МиГ-21 на Индия е свалил F-16 на Пакистан

Напрежението между Индия и Пакистан сякаш се успокоява

Пакистан е с противоположно твърдение, че два самолета наистина свалени, но и двете принадлежат на Индия, единият се разбива на пакистанска земя, а другият успява да се върне в Кашмир.

Пакистанският генерал-майор Асиф Гафор коментира: "Истината винаги надделява. Време е Индия да говори истината за фалшивите претенции и действителните загуби от тяхна страна, включително втория самолет, свален от Пакистан. Индия се нуждае от самоанализ, особено по отношение на жестокостите в окупиран от Индия индийски Кашмир. Регионът се нуждае от мир, напредък и просперитет".

Според доклад, който цитира двама висши американски служители, Пакистан е приканил САЩ да преброят F-16 след инцидента "като част от споразумение за крайни потребители, подписано при финализиране на чуждестранна военна продажба".

Вашингтон принципно изисква от държавите такова споразумения, за да позволи на американските служители да проверяват редовно оборудването и да гарантират, че то е безопасно.

Длъжностното лице обяснява, че някои от самолетите не са били незабавно достъпни за инспекция, така че на американския персонал са били необходими няколко седмици, за да отчетат всички самолети. Когато преброяването е проведено, всички F-16 са налице.

В същото време NDTV съобщава, че според ВВС F-16 все пак е свален и оспорват предишните съобщение, които отричат това. В изявление ВВС на Индия коментира: "Индийските сили потвърдиха катапултиране на два различни места през този ден. Двете са на места, разделени най-малко на 8-10 км. Едното е от МиГ-21, другото от пакистнаски самолет. Електронната сигнатура на пакистанския самолет показват, че той е F-16".

В интервю за "Индия днес", индийският министър на отбраната Нирмала Ситараман допълва, че "определено F-16 е свален от нас и първоначално пакистанският премиер заяви, че двама пилоти са при тях. Единият от пилотите е наш и те го върнах. Но кой тогава е другият пилот?"

Пуснаха видео с битка между изтребители на Индия и Пакистан над Кашмир

Пуснаха видео с битка между изтребители на Индия и Пакистан над Кашмир

Днес Пакистан трябва да освободи пленения индийски пилот