Администрацията на американския президент Джо Байдън води преговори с Pfizer Inc. за закупуване на още 500 милиона ваксини срещу Covid-19, които да бъдат дарени на по-бедни държави. Това съобщи "Блумбърг", като цитира свои източници.

Очаква се сделката да бъде официално обявена през следващите дни, преди международната среща на върха на Covid, която Байдън свика в кулоарите на Общото събрание на ООН. Администрацията на Байдън изпраща тези дози до международната програма за ваксини Covax.

Подробности за споразумението бяха съобщени по-рано от New York Times.

Бустер дози ваксина в САЩ от септември само с Pfizer

Бустер дози ваксина в САЩ от септември само с Pfizer

Ваксината получи пълно одобрение през август

Американското правителство обеща през юни да дари 500 милиона дози от ваксината BioNTech/Pfizer на COVAX, като почти половината ще бъдат доставени тази година, потвърдиха днес компаниите.

200 милиона дози ще бъдат дарени тази година, а останалите 300 милиона през първата половина на 2022 г. Те ще отидат в 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, тъй като както и всички страни членки на Африканския съюз.

Припомняме, че в края на август, американската администрация по храните и лекарствата даде пълно одобрение на ваксината Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 за хора на възраст над 16 години. Това е първата ваксина срещу коронавирус, напълно одобрена от FDA.

Бустерните дози ще се прилагат след 20 септември.

Властите отхвърлиха призивите на Световната здравна организация (СЗО) да отложат т.нар. бустер дози ваксини срещу Covid-19. Мотивът за призива на СЗО бе борба с неравенството и недостига на ваксините. Според Организацията, по-бедните страни изпитват затруднения с ваксинацията.

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

САЩ даряват 500 млн. дози ваксини на COVAX, потвърдиха BioNTech/Pfizer

За 92 държави с ниски и по-ниски средни доходи, както и за всички страни членки на Африканския съюз