Съединените щати ще предоставят на Израел 3,5 милиарда долара за закупуване на американски оръжия и военно оборудване, съобщава "Ройтерс".

Отпускането на средствата се случва месеци след блокирането им от Конгреса на САЩ по време на войната на Израел в Газа.

Говорител на Държавния департамент посочи, че в четвъртък департаментът е уведомил Конгреса, че правителството възнамерява да освободи милиарди долари чуждестранно военно финансиране за Израел.

Си Ен Ен съобщи по-рано за разблокирането на въпросната сума, която идва от законопроект за допълнително финансиране на Израел в размер на 14 милиарда долара, приет от Конгреса през април.

САЩ обмислят трансфер на оръжия за Израел за 18 млрд. долара

САЩ обмислят трансфер на оръжия за Израел за 18 млрд. долара

Предвижда се пакетът да включва 50 изтребителя F-15

Напрежението в Близкия изток нараства и мнозина се опасяват от разширяване на войната на Израел в Газа, която вече причини смъртта на десетки хиляди и предизвика хуманитарна криза.

Има все по-голям риск от ескалация и отприщване на по-широка война в Близкия изток, след като скорошното ликвидиране на лидера на палестинската групировка "Хамас" Исмаил Хания в Иран и на военния командир на "Хизбула" Фуад Шукр в Бейрут предизвикаха заплахи за отмъщение срещу Израел.

Последното кръвопролитие в продължаващия от десетилетия израелско-палестински конфликт беше предизвикано на 7 октомври, когато "Хамас" нападна Израел, убивайки 1200 и вземайки около 250 заложници.

Министерството на здравеопазването в Газа твърди, че оттогава военното нападение на Израел срещу Газа е причинило смъртта на близо 40 000 палестинци, като същевременно е разселило почти цялото 2,3-милионно население и е причинило глад, което на свой ред стана повод за обвинения в геноцид спрямо Израел.

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Сделката ще включва танкови боеприпаси, военни превозни средства и минохвъргачки