Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над 1 милиард долара на Израел, съобщава в. "Уол стрийт джърнъл".

Сделката ще включва танкови боеприпаси, военни превозни средства и минохвъргачки, разкриха американски служители, запознати с въпроса.

Подчертава се, че предложените трансфери на оръжие - които ще бъдат в допълнение към тези в споразумение за военна помощ, което в момента е в Конгреса - ще бъдат сред най-големите за Израел от началото на наземната операция в Газа.

Сделката се случва в момент на засилен контрол върху използването на американски оръжия във войната в палестинския анклав.

Джо Байдън: Ангажиментът на САЩ към Израел е "железен"

Джо Байдън: Ангажиментът на САЩ към Израел е "железен"

САЩ няма да останат настрани в случай на пряка атака от Иран

По предварителна информация предложението осигурява на Израел боеприпаси за танкове на стойност 700 милиона долара, тактически превозни средства за 500 милиона долара и минохвъргачки за по-малко от 100 милиона долара.

Съобщава се, че атаката атака на Иран срещу Израел в събота е предизвикала чувство за неотложност за дългоочаквания законопроект за чуждестранна помощ в САЩ.

Продажбата обаче ще изисква одобрение от Конгреса и доставката на оборудването може да отнеме "месеци или години".

САЩ уверяват, че оръжейните сделки с Израел служат за укрепване на отбранителните способности на страната. Другият законопроект, който вече е в Конгреса, ще отпусне 4 милиарда долара за подкрепа на военните операции на Израел и САЩ в Близкия изток.

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Вашингтон обаче затвърждава пълната си подкрепа за защитата на Израел