Властите в Норвегия поискаха обяснение от САЩ във връзка с появилата се информация, че група американци нелегално са събирали информация за кралството. За подобни действия от страна на американците стана ясно от материал на датската телевизия TV 2 News

Според данните на журналистите с шпионажа се занимавали 15-20 души - жители на Норвегия, които са наети от американското посолство в страната. Обект на наблюдение през 2000 година станали участници в редица демонстрации. Според англоезичното норвежко издание The Foreigner съмненията за съпричастност на американското посолство възникнали, след като били проверени всички лица.

Според предоставените данни норвежкото министерство на външните работи вече е провело разговор с представители на американското посолство, но не е получена по-различна информация.

Междувременно The Foreigner цитира американски правителствен служител, според който подобни действия в "сянка" е имало, но в Осло са били уведомени за това.

Норвежките власти все още не са наясно какви точно действия ще бъдат предприети в случай, че тези подозрения за шпионаж се окажат реални.