САЩ, Франция, Германия и Канада са се съгласили с Обединеното кралство, че руското правителство "почти сигурно" е одобрило отравянето с нервнопаралитично вещество новичок на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през март, съобщават световните информационни агенции.

Четирите западни съюзници на Великобритания призовават Русия да осигури пълното разкриване на програмата си за разработването и производството на новичок.

Съвместното изявление на четирите страни идва, докато лидерите се срещат в ООН, за да обсъдят нападението срещу Сергей и Юлия Скрипал и неговите последици.

Русия продължава да отрича каквото и да е участие в нападението.

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

Британската прокуратура обвини двама руснаци за отравянето на Скрипал

За Александър Петров и Руслан Боширов е издадена заповед за арест

Великобритания повдигна обвинения срещу двама руснаци, за които се смята, че са служители на руското военно разузнаване (ГРУ), като основни заподозрени за атаката в Солсбъри.

Британският премиер Тереза Мей обяви вчера, че заподозрените са влезли в Обединеното кралство с руски паспорти, използвайки имената Александър Петров и Руслан Боширов. По думите ѝ, отравянето не е било "солова престъпна операция", а е "почти сигурно" одобрена на високо равнище в руската държава.

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Съвършено ясно е, че Русия стои зад отравянето на Скрипал, обяви Тереза Мей

Великобритания няма да иска от Русия екстрадирането на двамата руснаци

В съвместното изявление на Тереза Мей, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел, канадският премиер Джъстин Трюдо и американският президент Доналд Тръмп се посочва: "Ние, лидерите на Франция, Германия, САЩ, Канада и Обединеното кралство повтаряме възмущението си от използването на химическо нервнопаралитично вещество, известно като новичок, в Солсбъри на 4 март."

Лидерите са приветствали напредъка в разследването, но призоваха онези, които разполагат с повече информация, да се обърнат към британските власти.

Русия скочи на Лондон за хвърлянето на вината върху Путин за Скрипал

Русия скочи на Лондон за хвърлянето на вината върху Путин за Скрипал

Според британците Путин носи крайната отговорност

"Имаме пълно доверие в британската оценка, че двамата заподозрени са офицери от руското военно разузнаване, известно още като ГРУ", се добавя в изявлението.

Припомняйки за експулсирането на руски дипломати в отговор на нападението в Солсбъри, лидерите отбелязват, че заедно вече са предприели действия за осуетяване на дейността на ГРУ.

Лидерите на водещите западни страни подчертават, че връзката с ГРУ, разкрита вчера, ще засили намерението им да работят заедно срещу чуждестранни шпионски мрежи, използването на химически оръжия и да се "защитим от всички форми на зловредна държавна дейност, насочена срещу нас и нашите общества".