Два китайски изтребителя Су-30 са пресрещнали самолет на американските военновъздушни сили за откриване на радиация над Източнокитайско море.

Това обявиха от тихоокеанското подразделение на американските военновъздушни сили, цитирани от световните медии.

Американският екипаж на борда на самолета WC-135 определи действията на китайските самолети като "непрофесионални", посочиха в изявление от американските ВВС.

"Въпреки че ние все още разследваме инцидента, първоначалните съобщения от американския екипаж характеризират пресрещането като непрофесионално. Проблемът се обсъжда с Китай чрез съответните дипломатически и военни канали", отбелязаха от ВВС на САЩ.

По-рано американски правителствен служител заяви пред СиЕнЕн, че китайските самолети са се приближили на около 45 метра от американския самолет, като единият Су-30 летял обърнат или с главата надолу точно над американския самолет.

Наречен "Constant Phoenix", четиримоторният самолет WC-135 търси отличителни елементи, които ядрен опит от какъвто и да е вид би отделил във въздуха. Събраните проби могат да бъдат анализирани, за да се определи какво точно е станало.

WC-135 редовно е изпращан на рутинни мисии в Североизточна Азия. Самолетите са били използвани в миналото за събиране на доказателства за възможни ядрени опити от страна на Северна Корея.

Инцидентът, който е станал в сряда, е вторият между американски и китайски самолети през тази година. През февруари представители на Пентагона обявиха, че е имало "небезопасна" близка среща между американски военноморски самолет P-3 Orion и китайски разузнавателен самолет над Южнокитайско море.