Съединените щати и Израел започнаха най-значимото си съвместно военно учение досега, както го определи американски официален представител, съобщава "Ройтерс".

Маневрите включват хиляди военнослужещи, дузина кораби и 142 самолета, включително бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие.

Ученията Juniper Oak, които ще продължат до петък, имат за цел да демонстрират и задълбочат интеграцията между американските и израелските военни, посочи високопоставеният служител от отбраната на САЩ.

Те идват в момент на нарастващо напрежение около ядрената програма на Иран.

Въпреки че ученията вероятно ще предизвикат интерес от Техеран, американският служител уточни, че няма да има макети на ирански цели и ученията не са насочени към конкретен противник.

Израел иска водени от САЩ регионални сили срещу Иран

Израел иска водени от САЩ регионални сили срещу Иран

Предложението идва на фона на предстоящата визита на Джо Байдън в Израел и ОАЕ

Смятам, че мащабът на ученията е от значение за цял набор от сценарии и Иран може да направи определени заключения от това, отбеляза служителят.

"Наистина те имат за цел най-вече да укрепят способността ни да правим неща в такъв мащаб заедно с израелците срещу цял набор от различни заплахи", допълни той.

Ученията ще включват бойни стрелби и в тях ще участват 6400 американски военнослужещи, много от които ще бъдат на борда на ударната група на американския самолетоносач "Джордж Х. У. Буш".

Около 450 войници ще бъдат на място в Израел.

Освен бомбардировачи B-52, американските самолети ще включват също изтребители F-35, F-15, F-16 и F-18. Ученията ще се провеждат на големи разстояния, включващи земя, море, въздух и космос.

Израел купува въздушни танкери от САЩ заради Иран

Израел купува въздушни танкери от САЩ заради Иран

Самолетите могат да се използват при евентуална атака по ирански ядрени обекти