Израел ще закупи от Съединените щати четири въздушни танкера KC-46 - самолети за презареждане с гориво във въздуха, които биха могли да бъдат използвани при евентуална атака по ирански ядрени обекти, съобщава в. "Джерусалем поуст".

Подписаният договор между израелските военновъздушни сили и американската компания "Боинг" е на стойност 927,5 милиона долара. Споразумението включва също поддръжка, ремонт, логистика и осигуряване на резервни части.

Четирите нови самолета, които ще започнат да пристигат през 2025 г., трябва да подменят остарелия въздушен флот на Израел от танкери "Боинг" 707", които летят под различни форми повече от половин век.

Израел: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток

Израел: Ядрена сделка ще даде на Иран $100 млрд. годишно за дестабилизиране на Близкия изток

За това предупреди премиерът Яир Лапид

Самолетите, които бяха закупени, заедно с доставянето на ескадрон изтребители F-35, хеликоптери, подводници и модерни боеприпаси, ще позволят на отбранителните сили на Израел да посрещат предизвикателства, свързани със сигурността в близки и далечни райони, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Бени Ганц, който определи сделката като "важна".

По негови думи подписаното споразумение е поредното доказателство за силния съюз и стратегическите връзки между отбранителните сили и правителствата на Израел и САЩ.

Новината за сключената сделка идва на фона на все по-вероятното постигане на ядрено споразумение между САЩ и Иран.

Израел вече предупреди, че ново ядрено споразумение между световните сили и Иран ще даде на Техеран 100 милиарда долара годишно за дестабилизиране на Близкия изток.

Иран заплаши да унищожи градове в Израел при "грешка на врага"

Иран заплаши да унищожи градове в Израел при "грешка на врага"

Тел Авив и Хайфа ще бъдат изравнени със земята, заканва се Техеран