Япония и Съединените щати провеждат съвместни учения в Южнокитайско море, в което участва американският ядрен самолетоносач "Роналд Рейгън", както и хеликоптероносач на японските сили за самоотбрана "Изумо".

Според вестник "Санкей", цитиран от ТАСС, маневрите си поставят за цел да сдържат Китай.

Китайски самолетоносач премина между японските острови

Китайски самолетоносач премина между японските острови

Японското министерство на отбраната вече анализира информацията

Учението е започнало на 10 юни, в него участват и японски разрушители "Мусаме" и "Акебоно", практикува се предимно съвместно маневриране.

Изданието отбелязва, че се споменава Китай, тъй като страната активно усвояване на територии в Южнокитайско море и участва в спорове с редица страни от Югоизточна Азия.

"Роналд Рейгън", е един от най-големите военни кораби в света. Той може да превозва до 90 самолета и хеликоптери от различен тип.

Японският хеликоптероносач "Изумо" е в дългосрочен план за обиколка от края на април. През това време той акостира в пристанищата на Малайзия и Сингапур.

Япония заяви преди година, че ще преоборудва "Изумо" в самолетоносач за стелт F-35B поради заплахата от морска експанзия на Китай.

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

САЩ и съюзници демонстрират военноморска сила срещу нарастващата мощ на Китай

Военни кораби от Франция, Япония, Австралия и САЩ проведоха първото си комбинирано учение в азиатски води

"Съединените щати остават най-мощната държава в света, но се появяват национални съперничества и ние признаваме важността на стратегическото съревнование както с Китай, така и с Русия, тъй като те оспорват регионалния ред", коментира в края на миналата година Шиндзо Абе във връзка с одобрената от правителството 10-годишна отбранителна програма на Япония.

Териториалните спорове на Китай в Южнокитайско море са с Бруней, Виетнам, Малайзия и Филипините по отношение на собствеността на островите Парасел и архипелага Спратли.

Основната причина за конфликта е опитът на Пекин да установи контрол, включително за сметка на военния компонент, върху района около пролива Малака, през който преминава около 60% от китайската търговия и до 80% от китайския внос на въглеводороди.

Путин притеснен от военното сътрудничество на Япония със САЩ

Путин притеснен от военното сътрудничество на Япония със САЩ

Москва и Токио трябвало да увеличат нивата на доверие