Новото правителство на Иран не показа конструктивен подход към подновените преговори във Виена за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие , каза говорителят на Белия дом Джен Псаки в петък.

"Представители на новата иранска администрация не внесоха конструктивни предложения във Виена", каза Джен Псаки на брифинг, цитирана от АП.

Тя отбеляза, че специалният представител на САЩ за Иран Робърт Мали и неговият екип се връщат във Вашингтон за консултации.

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Русия оптимист за връщането на САЩ в иранската ядрена сделка

Коментар на Кремъл

"Първите шест кръга на преговорите бяха успешни, осигурявайки гениални компромисни решения за много от най-трудните въпроси - трудни за всички страни. За съжаление подходът на Иран тази седмица не беше насочен към разрешаване на оставащите проблеми", обясни тя.

Псаки отбеляза, че Иран е започнал този кръг от преговори с "провокации в ядрената сфера", както съобщи МААЕ миналата сряда. Псаки също обвини Техеран, че не е постигнал разбирателство с МААЕ за възстановяване на сътрудничеството и прозрачността.

В същото време тя подчерта, че дипломацията остава най-добрият начин за решаване на иранския ядрен проблем.

Междувременно постоянният представител на Руската федерация в международните организации във Виена Михаил Улянов смята, че е твърде рано да се заключи, че преговорите по ядрената сделка са стигнали до задънена улица.

"Разочарованието е преждевременно. В многостранната дипломация има правило: нищо не е договорено, докато не е договорено всичко. Така че промените по принцип са възможни. Но те трябва да бъдат коригирани по такъв начин, че да улеснят по-нататъшния напредък", написа в "Туитър" Михаил Улянов.

Той припомни, че преговорите във Виена са поставени на техническа пауза и ще се възобновят следващата седмица. Междувременно преговарящите, включително САЩ и Иран, могат да се консултират със своите правителства и да определят какво да правят по-нататък.

Израел пришпорва световните сили незабавно да спрат ядрените преговори с Иран

Израел пришпорва световните сили незабавно да спрат ядрените преговори с Иран

Израелският премиер разговаря с държавния секретар на САЩ

По-рано тази седмица Международната агенция за атомна енергия съобщи, че Иран е започнал да обогатява уран до 20% в ядреното си съоръжение във Фордо, използвайки каскада от модерни центрофуги.

В петък стана известно, че преговорите във Виена ще се възобновят в средата на следващата седмица. След заседанието на съвместната комисия по ядрената сделка дипломати от Великобритания, Германия и Франция заявиха, че предложенията на Иран на преговорите във Виена противоречат на предишните "трудни компромиси", постигнати по време на предишните шест кръга на преговорите.

Иранският телевизионен канал Press TV съобщи, позовавайки се на източник, че предложенията на Иран са напълно съвместими с разпоредбите на ядрената сделка, но някои европейски участници в преговорите във Виена не искаха да търсят компромис.