Съединените щати в сряда обявиха нов кръг от санкции на Иран заради репресии на властите срещу цивилни лица.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Министерството на финансите на САЩ. 

Мерките са насочени конкретно срещу 12 лица, които са свързани с "продължаващите, насилствени репресии на иранския народ" от Техеран, включително "бруталното потушаване на мирни протести".

По удара на санкциите са членове на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, служители на иранските затвори "и отговорните за смъртоносни операции в чужбина".

Иран готов на преки преговори със САЩ, ако се откажат от враждебността си

Иран готов на преки преговори със САЩ, ако се откажат от враждебността си

Така отговори президентът на Иран Масуд Пезешкиан на въпрос относно възобновяване на ядрената сделка от 2015 г.

Припомня се, че санкциите, които идват две години след смъртта на кюрдката Махса Амини в полицейски арест от нравствената полиция.

Външният министър на Иран каза, че Техеран Абас Аракчи обяви миналата седмица е отворен за дипломация за разрешаване на спорове, но не и за заплахи и натиск. 

"Иран продължава по собствения си път със сила, въпреки че винаги сме били отворени за разговори за разрешаване на спорове, но диалогът трябва да се основава на взаимно уважение, а не на заплахи и натиск", каза Аракчи, според официалната информационна агенция IRNA.

Коментарът му бе направен, след като САЩ и три европейски сили наложиха санкции, този път срещу авиационния сектор на страната. 

Иран екзекутира участник в протестите срещу смъртта на Масха Амини

Иран екзекутира участник в протестите срещу смъртта на Масха Амини

Той е обвинен в убийството на служител по сигурността

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Русия е получила балистични ракети от Иран и вероятно до седмици ще ги използва във войната си в Украйна.

Иранският президент Масуд Пезешкиан заяви, че неговото правителство не е предало никакви оръжия на Русия, откакто пое властта през август.