Държавният департамент на Съединените щати обяви санкции срещу лица, организации и плавателни съдове, свързани с незаконен транспорт на стоки, подкрепящи тероризма.

Санкциите са насочени към корабни и финансови посредници, включително капитани на кораби, мениджъри, собственици и компания, участваща във фалшифициране на документи за корабоплаване. Освен това два кораба са идентифицирани като блокирана собственост.

"Финансовият посредник на хусите Саид ал-Джамал продължава да използва широка мрежа за подкрепа, за да улесни незаконната продажба на стоки, включително укриване на произхода на товара, фалшифициране на транспортни документи и предоставяне на услуги на санкционирани кораби", посочват от департамента.

Подкрепяните от Иран хуси атакуваха кораби в Червено море. Те твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и "Хамас" водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Действията им предизвикаха въздушни удари от страна на Съединените щати и Великобритания.

САЩ удрят със санкции потоците на ирански пари към йеменските хуси

САЩ удрят със санкции потоците на ирански пари към йеменските хуси

Под санкциите попадат един човек и три обменни къщи