САЩ изразиха сериозна загриженост относно задържането на най-висшия руски опозиционер Алексей Навални, който беше преместен в арктически затвор, съобщава АФП.

Държавният департамент заяви, че приветства съобщенията, че Навални е бил открит, след като местонахождението му беше неизвестно повече от две седмици.

Вашингтон се присъедини към семейството и поддръжниците на Навални в призива за незабавното му и безусловно освобождаване.

Призовава се руското правителство също така да прекрати ескалиращите си репресии срещу независими гласове в Русия.

Сътрудници на Навални притеснени от новата му наказателна колония

Сътрудници на Навални притеснени от новата му наказателна колония

Критикът на Кремъл се намира на мрачно място, пчално известно от времето на СССР

Припомняме, че сътрудници на критика на Кремъл вече изразиха притеснението си от новата наказателна колония, в която е преместен - в Ямало-Ненецкия регион, на около 1900 км от Москва.

Неговата говорителка Кира Ярмиш посочи, че адвокатът на Навални е успял да се види с него тази седмица. Това се случи почти три седмици, след като контактът с него беше изгубен.

Районът обаче е известен с дългите и сурови зими. Градът е на около 100 километра от Воркута, свързан с един от главните затворнически лагери по време на СССР - ГУЛАГ.

"Почти невъзможно е да се стигне до тази колония; там е почти невъзможно дори да се изпращат писма. Това е най-високото възможно ниво на изолация от света", написа началникът на щаба на Навални Леонид Волков в X.

Според Ярмиш трансферът е свързан с кампанията за руските президентски избори през март. Въпреки че преизбирането на руския президент Владимир Путин е почти сигурно, предвид преобладаващия му контрол върху политическата сцена в страната, критиците му се надяват да използват кампанията, за да подкопаят обществената подкрепа за лидера на Кремъл и неговите военни действия в Украйна.

Навални е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион

Навални е преместен в наказателна колония в Ямало-Ненецкия регион

Адвокатът му е осъществил контакт с него

Навални е зад решетките в Русия от януари 2021 г., когато се завърна в Москва, след като се възстанови в Германия от отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвини Кремъл. Преди да бъде арестуван, той водеше кампания срещу корупцията в държавните органи и организира големи протести срещу Кремъл. Оттогава той получи три присъди затвор и прекара месеци в изолация в наказателна колония № 6 за предполагаеми дребни нарушения. Той отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани.