Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова Саудитска Арабия да последва стъпките на Бахрейн и ОАЕ и да нормализира отношенията си с Израел, като по този начин се превърне в третата страна в Персийския залив в историята, която да направи това, информират световните осведомителни агенции.

Помпео също така похвали помощта на Рияд за нормализирането между Тел Авив, Абу Даби и Манама, като се въздържа да разкрие естеството на тази подкрепа.

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Иран предупреди ОАЕ и Бахрейн с "последици" от споразуменията с Израел

Израел "извършва повече престъпления в Палестина всеки ден"

"Надяваме се Саудитска Арабия да обмисли и нормализиране на отношенията си и искаме да им благодарим за помощта, която оказаха за успеха на споразуменията на Израел досега", отбеляза държавният секретар.

Помпео изрази надежда, че Рияд може да изиграе роля в убеждаването на Палестинската администрация или палестинските лидери да се върнат към преговорите с Тел Авив, за да се постигне разрешение на израелско-палестинския конфликт.

Американският първи дипломат също така отбеляза, че неотдавнашните решения на Абу Даби и Манама са показателни за трансформацията, през която регионът преминава в момента, предполагайки, че това е реакция на заплахата от Иран.

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Мир между Израел, ОАЕ и Бахрейн

Тел Авив обеща промени в политиката си за Западния бряг

Бахрейн и ОАЕ официално установиха дипломатически отношения с Израел, като подписаха Авраамовите споразумения на 15 септември във Вашингтон, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговата администрация посредничиха при изненадващото историческо споразумение. Двете държави, първите държави от Персийския залив, които направиха това, изразиха готовност да си сътрудничат с еврейската държава в редица области, вариращи от култура до регионална сигурност, като в замяна Тел Авив отлага плановете си да разшири суверенитета си върху части от Западния бряг.

Инакомислещи в Бахрейн клеймят споразумението с Израел като "предателство"

Инакомислещи в Бахрейн клеймят споразумението с Израел като "предателство"

"Черен ден в историята на Бахрейн"

Саудитска Арабия нито критикува, нито подкрепи споразуменията на Израел, срещу които палестинските лидери решително се противопоставиха. Досега Рияд се въздържа да се ангажира да тръгне по същия път, отбелязвайки, че все още не е готов да направи този ход. Саудитска Арабия стои зад инициатива арабските държави да нормализират отношенията си с Израел само след като Тел Авив се съгласи на споразумение за решение за две държави с палестинците и се върне към границите отпреди 1967 г. Инициативата беше предложена през 2002 г .; оттогава обаче крал Салман де факто предаде властта на страната на престолонаследника Мохамед бин Салман, който е известен със своя реформаторски подход по отношение на някои вътрешнополитически въпроси.

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

Турция заклейми споразумението между Израел и Бахрейн

То било "нов удар" за палестинската кауза