Американските власти не били удовлетворени от представените доказателства от Турция за замесеността на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в организирането на неуспелия преврат в Турция, пише в. „Уолстрийт джърнал”.

Според изданието заради неубедителните доказателства САЩ изглежда са по-склонни да откажат исканата от Анкара екстрадиция на Гюлен.

Гюлен видя в задочния си арест пореден пример за авторитаризма на Ердоган

Гюлен видя в задочния си арест пореден пример за авторитаризма на Ердоган

"Турската съдебна система не е независима"

„Уолстрийт джърнал” подчертава, че колкото повече турските власти, включително президентът Реджеп Тайип Ердоган, настояват, че Гюлен е подготвил преврата и трябва да им бъде предаден, толкова по-малко вероятно ставало екстрадицията да се реализира.

Отбелязва се, че тези изявления на Анкара "повдигат въпроси" и карат Вашингтон все повече да се съмнява, че в Турция Гюлен ще получи честен и справедлив процес.

Окончателно решение във връзка с екстрадицията не е взето и преговорите по този въпрос ще продължат няколко месеца.

Според източник на "Уолстрийт джърнал", запознат с консултациите, обаче към момента отговорните лица в САЩ "не могат да си представят сценарий, при който Гюлен в края на краищата да бъде върнат на турските власти".

По повод екстрадицията на проповедника говорителят на Държавния департамент Марк Тонър посочи, че американското министерство на правосъдието проучва предоставените от Турция документи и дали те отговарят на условията за официално искане за екстрадиция. Тонър подчерта, че изследването на документите ще отнеме време.

Относно първоначално изпратените от Турция документи Тонър каза, че те не покриват условията за искане за екстрадиция, за което турската страна е била уведомена.