Не Украйна, както твърди Русия, а самата Русия разполага с активна програма за биологични оръжия в нарушение на Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). Това се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ, припомнено днес и от американското посолство у нас.

Твърденията на Русия за съществуването на украински военни биологични изследователски лаборатории са абсолютно неверни.

Посочва се още, че:

  • Украйна стриктно спазва Конвенцията за забрана на биологичното оръжие (КБО). В противен случай САЩ не биха си сътрудничели с Украйна за мирни цели.
  • Изследователските лаборатории в Украйна са изцяло ръководени от министерствата на здравеопазването и на земеделието на Украйна.

САЩ са предоставяли подкрепа за реновиране и оборудване на лабораториите и за обучение на персонала с цел по-безопасна и ефективна работа при наблюдението и реакцията при различни заболявания.

От самото начало тази подкрепа е публично документирана. "Дейността на тези лаборатории е изцяло посветена на мирни цели, за разлика от руските програми за химически и биологически оръжия, които по своя характер са офанзивни", се казва още в позицията.

От началото на военната кампания Русия незаконно е влезла във владение на две украински лаборатории, които са модернизирани с помощ на американската програма през 2014 г. и продължава да отказва на украинците достъп до тези съоръжения.

След като Русия започна незаконното си нахлуване в Украйна, украинското министерство на здравеопазването отговорно е наредило безопасното и сигурно унищожаване на пробите. Тези действия ограничават опасността от случайно изпускане на патогени, ако руските военни атакуват лабораториите, а това е напълно реална загриженост, тъй като те вече атакуваха украинските атомни електроцентрали и изследователски съоръжения.

Правилното изхвърляне на пробите по време на война отразява отговорно поведение от страна на украинците, за да защитят украинския народ и международната общност от потенциално случайно излагане на въздействието им поради безотговорни руски действия, заявяват от Държавния департамент на САЩ.

От там дават и подробности, но на първо място обясняват, че обществените здравни заведения и биологични лаборатории по света поддържат и изследват патогени, за да могат да потвърждават огнища на болести и с изследването им да подобряват възможностите за ранно откриване и диагностика. Всички страни членки на Световната здравна организация (СЗО) трябва да разполагат с такива възможности за откриване и реагиране на заплахи от болести. Това е основен капацитет за националната здравна сигурност.

Програма за намаляване на биологичните заплахи (BTRP), част от Програмата за съвместно намаляване на заплахите (CTR) на Министерството на отбраната, се изпълнява от Агенцията за намаляване на заплахите в отбраната (DTRA). От 2005 г. насам BTRP си партнира с правителството на Украйна, за да подкрепи мирните и безопасни възможности за откриване и диагностика на биологични вещества и да намали заплахите, които представляват патогените.

От 2005 г. насам Съединените щати са инвестирали чрез BTRP приблизително 200 млн. долара в Украйна, като са подкрепили 46 украински лаборатории, здравни заведения и диагностични обекти. При предоставянето на тази помощ BTRP си партнира със Световната здравна организация, Световната организация за здравето на животните, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и други здравни институции.

Програмата на Министерството на отбраната е започнала работата си с Украйна в областта на биологията, за да се намали рискът, свързан с незаконната програма за биологични оръжия на бившия Съветски съюз, която след разпадането на СССР остави в държавите-наследници на СССР незащитени биологични материали. До 2014 г. дори се работи в тясно сътрудничество с Русия и в рамките на Русия в лаборатории, собственост на Русия.

BTRP работи в сътрудничество и по мирен начин с правителството на Украйна за повишаване на биосигурността и биозащитата в тези обекти, за да се гарантира, че патогените не представляват риск за хората в Украйна или региона. Капацитетът за биологична безопасност и биосигурност е в съответствие с изискванията на МЗП на СЗО.

Преобладаващо BTRP си партнира с Министерството на здравеопазването и Държавния комитет по ветеринарна медицина, както и с Националната академия за аграрни науки на Украйна. С Министерството на отбраната има ограничен ангажимент, ограничен до предоставянето на мобилни диагностични лаборатории за оказване на помощ на място при спешни случаи в областта на общественото здраве.

Приоритетите на BTRP в Украйна са да им помогне да консолидират и защитят патогените и да продължи да гарантира, че Украйна може да открива и докладва за огнища на болести, преди те да представляват заплаха за сигурността или стабилността.