САЩ нямат планове за "нормализиране или подобряване" на дипломатическите отношения с правителството на сирийския президент Башар Асад и също така не насърчават другите да го правят. Това обяви говорителят на Държавния департамент, цитиран от "Ройтерс".

Коментарите бяха направени в отговор на въпроси на "Ройтерс" за това дали Вашингтон насърчава и подкрепя сближаването между Йордания и Сирия, след като Йордания отвори изцяло главния си граничен пункт със Сирия вчера.

САЩ няма да свалят от власт Башар Асад

САЩ няма да свалят от власт Башар Асад

Нова линия в политиката на Белия дом в Сирия

Този ход целеше да се подкрепи изпитващата затруднения икономика на страните и да се засили стремежът на арабските държави да реинтегрират Сирия, след като я избягваха по време на гражданската война.

"САЩ няма да нормализират или подобряват нашите дипломатически отношения с режима на Асад, нито насърчаваме другите да го правят, предвид зверствата, нанесени от режима на Асад на сирийския народ", подчерта говорител на Държавния департамент в имейл, допълвайки: "Асад не възвърна никаква легитимност в нашите очи и не може да става въпрос за нормализиране на отношенията на САЩ с неговото правителство към този момент."

Това беше сред най-категоричните коментари за Сирия до момента от администрацията на Байдън, чиято политика в Сирия до голяма степен се фокусира върху осигуряването на трайно поражение на ДАЕШ ("Ислямска държава") и предоставянето на хуманитарна помощ на сирийския народ.

САЩ са преустановили дипломатическото си присъствие в Сирия от 2012 г.

САЩ призоваха Асад да прекрати програмата си за химически оръжия

САЩ призоваха Асад да прекрати програмата си за химически оръжия

Режимът е употребил такива оръжия срещу сирийците най-малко 50 пъти...

Администрацията на бившия президент Доналд Тръмп миналия юни наложи най-всеобхватните си санкции, налагани някога срещу Асад и неговото обкръжение, за да задушат приходите на правителството му в опит да го принудят да се върне към предвожданите от ООН преговори, които да сложат край на продължаващата от десетилетие война в страната.

Арабските държави прекъснаха отношенията със Сирия по време на гражданската война, в която според ООН загинаха най-малко 350 000 души, а съюзнически на САЩ арабски държави, включително Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ подкрепиха опозиционни групи, които се сражават с Асад.

ОАЕ и Сирия възстановиха дипломатическите отношения през 2018 г.

Външните министри на Египет и Сирия се срещнаха в петък в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, което според египетските медии беше първата среща на това ниво от около десетилетие.

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

10 години война, а Башар Асад стои начело на Сирия

Но това е пирова победа, защото той трябва да сподели властта си с иранските и руските си спасители

Официални лица в Йордания, съюзник на САЩ, и Ливан призоваха Вашингтон да разхлаби санкциите срещу Сирия.

"Ние смятаме, че стабилността в Сирия и по-големия регион може да бъде постигната само чрез политически процес, който представлява волята на всички сирийци и ние сме ангажирани да работим със съюзници, партньори и ООН, за да гарантираме, че трайното политическо решение остава наблизо", коментира говорителят на Държавния департамент.

Асад отвоюва обратно по-голямата част от Сирия, но някои райони остават извън неговия контрол. Турски сили са разположени в голяма част на север и северозапад, последната крепост на бунтовниците, а американски сили са разположени в контролираните от кюрдите източни и североизточни части.

Сирия нарече САЩ "престъпна държава"

Сирия нарече САЩ "престъпна държава"

"Те преследват същата тактика като терористичните групировки