Съединените щати не са видели доказателства за надвиснала китайска военна активност срещу Тайван.

Това каза в петък говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, попитан за възможно посещение на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, съобщи "Ройтерс".

"Не видяхме никакви физически, осезаеми индикации за нещо неблагоприятно по отношение на Тайван", каза Кърби пред репортери.

Пелоси не е потвърдила, че ще посети Тайван. Визитата обаче се разглежда от Пекин като предизвикателство. 

Напрежението около Тайван беше доминираща тема в четвъртък в телефонен разговор между президента Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин.

Си Дзинпин предупреди Байдън да не си играе с огъня с Тайван
Обновена

Си Дзинпин предупреди Байдън да не си играе с огъня с Тайван

Китай и САЩ трябва да избавят света от COVID-19, да намалят риска от стагфлация и рецесия и да поддържат международния ред

Си Дзинпин каза на Байдън, че е изключително важно и двете страни да спазват принципа за един Китай и да приложат трите китайско-американски съвместни комюникета по въпроса за Тайван, като предупреди своя колега, че "тези, които си играят с огъня, ще изгорят".

Си подчерта, че страната категорично се противопоставя на "независимостта на Тайван" и чуждестранната намеса в суверенитета на страната.

Според китайските държавни медии Байдън е заявил, че страната "се надява да поддържа диалог" чрез взаимно разбирателство, подчертавайки, че Вашингтон не подкрепя "независимостта" на Тайван.

Тайван и Китай се разделиха през 1949 г. след гражданска война, завършила с комунистическа победа на континента. Те нямат официални отношения, но са свързани от милиарди долари търговия и инвестиции. И двете страни казват, че са една държава, но не са съгласни кое правителство има право на национално лидерство.

Китай засилва военната си дейност около Тайван, опитвайки се да окаже натиск върху демократично избраното правителство там да приеме китайския суверенитет.

Правителството на Тайван казва, че само 23-милионното население на острова може да решава бъдещето си и макар че иска мир, ще се защити, ако бъде нападнато.

САЩ държи Китай под око заради Тайван

САЩ държи Китай под око заради Тайван

Китай разглежда Тайван като отцепила се провинция, която трябва да бъде обединена с континента