Американският посланик в Москва Джон Съливан заяви, че Белият дом обмисля предложението на Русия да бъде организирана среща на върха на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, наричани още "петте големи" - Китай, САЩ, Франция, Великобритания и Русия, съобщава "Спутник".

"Знам, че предложението се разглежда от Белия дом и че президентът Доналд Тръмп приветства възможността да разговаря с президента Владимир Путин. Ще видим какъв ще е отговорът му", посочи Съливан.

От своя страна руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов също потвърди часове по-рано, че "Съединените щати анализират инициативата".

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Путин предложи среща на върха на лидерите на постоянните членки на ООН

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи предложението на Путин за среща на лидерите на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН

Дипломатът посъветва първо да се изчака реакцията на всички лидери, преди да се пристъпи към детайлите по организацията, включително датата и мястото на срещата.

На 23 януари, по време на петото издание на Световния форум за Холокоста в Йерусалим, руският президент предложи петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да обсъдят въпросите за сигурността на среща на най-високо равнище.

Тогава Путин заяви, че официалното предложение ще бъде изпратено до другите лидери незабавно.

Ден по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че Китай и Франция подкрепят инициативата.