САЩ смятат, че Русия системно нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО). Това става ясно от доклад на търговския представител на САЩ относно изпълнението на задълженията на Русия в рамките на СТО, съобщават руските медии.

По-специално се изтъква, че Русия се отдалечава от правилата на отворените пазари, което възпрепятства износа на американски стоки и услуги.

"Ако САЩ разберат, че Русия не действа в съответствие със своите ангажименти към СТО, те ще проучат и прилагат всички съответни мерки за разрешаване на проблема и за да запазят руските пазари отворени за износ от САЩ", се посочва в документа.

Същевременно авторите на доклада признават, че прекратяването на двустранните контакти с Москва след събитията в Украйна през 2014 г. ограничава възможностите на САЩ пряко да обсъждат притесненията на Вашингтон, а исканията на американското посолство за срещи често не намират отговор.

"Вносът на стоки в Русия продължава да бъде трудна задача. САЩ продължават внимателно да следят за изпълнението от страна на Русия на задълженията ѝ по митата, но не митническите мерки създават най-големите пречки пред търговията", се изтъква в документа.

Освен това САЩ също така са недоволни от правилата за износ от Русия.

"Русия поддържа списък на така наречените "важни" продукти, които могат да бъдат обект на ограничения върху износа", пишат авторите на доклада, добавяйки, че са готови да изискват от СТО "принудителни действия", ако е необходимо.

В края на март 2018 г. САЩ наложиха вносни мита върху доставките на стомана в размер на 25 на сто, а за алуминий - мито от 10 процента, включително от Русия. В отговор Москва наложи нови вносни мита върху редица американски стоки.