Двама бивши служители на Twitter и трети мъж от Саудитска Арабия са обвинени в САЩ, че шпионират за кралството, като използват данни на частни потребители и ги предават на саудитски служители срещу заплащане, съобщава Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от "Ройтерс".

Съгласно жалбата, подадена срещу тях в сряда, Али Алзабара и Ахмад Абуамо, които са работили за Twitter, и Ахмед Алмутаири, който тогава работи за саудитското кралско семейство, са обвинени, че работят за Саудитска Арабия, без да се регистрират като чуждестранни агенти.

Обвинителният акт е необичайно публично посочване с пръст към Саудитска Арабия, съюзник на САЩ, който поддържа топли връзки с президента Доналд Тръмп, въпреки лошите данни за правата на човека в страната.

Саудитска Арабия все още не е коментирала. Крал Салман се срещна с директора на ЦРУ Джина Хаспел в столицата Рияд, съобщи държавната агенция за информация. Но не се съобщават подробности по темите, обсъдени на срещата, на която присъстват саудитските министри на външните работи и вътрешните работи и американският посланик.

Много депутати и републиканци, и демократи вече са сериозно критични към Рияд и войната в Йемен и убийството през 2018 г. в саудитско консулство на журналиста Джамал Хашоги.

Продължават масовите арести и изтезанията на дисиденти в Саудитска Арабия

Продължават масовите арести и изтезанията на дисиденти в Саудитска Арабия

Тези реформи обаче противоречат на "по-мрачната реалност"

Обвиненията поставят в центъра на вниманието на компаниите от Силиконовата долина, как защитават лични детайли, които събират за своите потребители, включително от служители без основателна причина за достъп до информацията.

Според обвинението, Абуамо многократно е влизал в акаунт в Twitter на виден критик на саудитското кралско семейство в началото на 2015 г. В един случай той е успял да прегледа имейл адреса и телефонния номер, свързани с акаунта. Той също така е получи достъп до акаунт на втори саудитски критик, за да получи лична идентифицираща информация.

Twitter разкрива неоторизиран достъп до лични данни от Алзабара и го пуска в административен отпуск в края на 2015 г., но не и преди той да е вземе данни от над 6000 акаунта, включително 33, за които саудитските власти са изпратили искания от правоприлагащи органи до Twitter.

"Тази информация би могла да бъде използвана за идентифициране и намиране на потребителите, пуснали тези публикации", допълва американското министерство на правосъдието.

Twitter "неволно" даде мейли и телефони на потребители за реклами

Twitter "неволно" даде мейли и телефони на потребители за реклами

"Това беше грешка и се извиняваме, не можем да кажем със сигурност колко хора са засегнати"

От своя страна Алмутаири е обвинен, че действа като посредник за правителството на Саудитска Арабия и служителите в Twitter.

Абуамо, който е гражданин на САЩ, е арестуван в Сиатъл, Вашингтон, докато другите двама се предполага, че са в Саудитска Арабия. На Абуамо е зад решетките до изслушването му в петък.

Двамата бивши служители в Twitter са получили парични и други награди, като скъп часовник, в замяна на информацията, която споделят. По-късно Абуамо твърди, че часовникът е на стойност 35 000 долара, докато се опитва да го продаде.

Изглежда, че са вербувани от висш саудитски служител, идентифициран от Washington Post като Бадер ал-Асакер, близък съветник на принц Мохамед, който сега ръководи частния офис на престолонаследника. Повечето контакти са възникнали през 2014 и 2015 г., когато престолонаследникът се издига на власт, според обвинението в САЩ.

Саудитското посолство и правителствената медийна служба не отговорят на исканията за коментар. "Ройтерс" не успява да се свърже с Ал-Асакер и той не отговоря на искане за коментар по имейл.

Twitter благодари на ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ. "Признаваме, че лоши играчи ще продължат да се опитват да подкопаят нашата услуга. Нашата компания ограничава достъпа до чувствителна информация до ограничена група обучени и проверени служители. Ние разбираме невероятните рискове, с които се сблъскват мнозина, които използват Twitter, за да споделят своите гледни точки със света и да държат отговорни хората с власт."

Опасна нова конфронтация за хегемония в Близкия изток

Опасна нова конфронтация за хегемония в Близкия изток

Йошка Фишер: Външнополитическото дилетантство на Тръмп се оказа връх на глупостта