Хапчето срещу Covid-19 на Merck & Co. беше одобрено от американските регулатори, съобщи "Блумбърг".

ЕМА проверява Cvoid хапчето на Merck за използване в ЕС

ЕМА проверява Cvoid хапчето на Merck за използване в ЕС

Лекарството е насочено към ензим, който коронавирусът използва, за да се възпроизвежда

През ноември група от външни съветници на FDA обсъди дали лекарството е безопасно за широка употреба. Някои от тях изразиха загриженост, че медикаментът може да доведе до мутации на вируса, които биха могли да го направят по-опасен или преносим, ​​или че може да представлява рискове за бременни жени и че ниската му ефикасност в клиничното изпитване означава, че рисковете надвишават ползите от него.

В крайна сметка разделена комисия гласува "за" с крехка преднина.

САЩ вече са подписали договор с Merck за 1,2 милиарда долара за получаване на 1,7 милиона курса на лечение, което означава, че петдневен курс ще струва на правителството около 700 долара на пациент.

Въпреки че ваксините са основното оръжие на правителствата срещу Covid-19, има надежди, че експерименталните хапчета на Merck и Pfizer биха могли да променят пандемичната ситуация и да намалят вероятността от смърт или хоспитализация на най-застрашените от тежко протичане на заболяването.

COVID хапчето на Merck се оказа по-малко ефикасно от обявеното

COVID хапчето на Merck се оказа по-малко ефикасно от обявеното

Лекарството намалява с 30%, а не с 50% риска от тежко протичане на болестта

Франция обаче отмени поръчката си за компанията Merck след разочароващи данни за ефективността му. Страната се надява вместо това да получи конкурентното лекарство на Pfizer преди края на януари, заяви вчера министърът на здравеопазването Оливие Веран в сряда.

Но Дания и Великобритания одобриха продукта.

Paxlovid e конкурентнотo антивирусно лекарство на Pfizer, което според производителя миналия месец е намалило с 89% вероятността от хоспитализация или смърт при пълнолетни лица, изложени на риск от тежка инфекция.