Съединените щати разшириха визовите ограничения за длъжностни лица в Уганда. Целта е да санкционират хора, които Вашингтон смята за отговорни за подкопаването на демокрацията и репресирането на маргинализирани групи в Уганда. Същевременно САЩ обявиха нова политика за ограничаване на визовия режим за служители в Зимбабве, съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви визовите ограничения. По думите му причината е маргинализацията на групи като хомосексуалистите в Уганда и защитниците на гражданското общество в Зимбабве. В изявленията на Блинкън не се споменават имена на официални лица.

Законът срещу хомосексуализма в Уганда беше приет през май и предвижда смъртно наказание за "утежнена хомосексуалност", престъпление, което включва предаване на ХИВ.

През юни Държавният департамент на САЩ наложи визови ограничения на служители на Уганда след приемането на закона. Преди това от САЩ наложиха още ограничения на официални лица в страната след изборите там през 2021 г., понеже Вашингтон ги сметна за "погрешни".

САЩ гони Габон, Нигер, Уганда и ЦАР от търговска програма

САЩ гони Габон, Нигер, Уганда и ЦАР от търговска програма

Гонят ги от търговската програма на Закона за растеж и възможности в Африка за нарушение на човешките права и недемократичност

"Днес обявявам разширяването на политиката за визови ограничения, така че да включва настоящи или бивши служители на Уганда или други, за които се смята, че са отговорни за или съучастници в подкопаването на демократичния процес в Уганда или за политики или действия, насочени към репресиране на членове на маргинализирани или уязвими групи от населението", заяви Блинкън в понеделник. "Тези групи включват, но не се ограничават до екологични активисти, защитници на правата на човека, журналисти, LGBTQI+ лица и организатори на гражданското общество."

Блинкен също обяви нова политика за ограничаване на визовия режим за онези, които според него подкопават демокрацията в Зимбабве.

Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва спечели втори мандат в оспорван вот през август, който опозицията определи като "гигантска измама". Според наблюдатели на изборите те не отговарят на регионалните и международни стандарти.

"Всеки, който подкопава демократичния процес в Зимбабве, включително в навечерието на, по време и след изборите в Зимбабве през август 2023 г., може да бъде признат за недопустим за американски визи съгласно тази политика", подчерта Блинкън.

Северна Корея затваря посолствата си в Ангола и Уганда

Северна Корея затваря посолствата си в Ангола и Уганда

Според министерството на обединението на Южна Корея причината е липса на средства