САЩ остават загрижени, че Северна Корея може да тества ядрено оръжие "в следващите дни".

Това заяви в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от NK News.

От Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заявиха, че на полигона Пунге има признаци за възможна ядрена детонация в близко бъдеще.

"Оставаме загрижени, че КНДР може да проведе седми ядрен опит през следващите дни", каза говорителят Прайс.

Япония скастри КНДР заради поредните ракетни изпитания

Япония скастри КНДР заради поредните ракетни изпитания

Токио предупреди, че тестовете няма да бъдат толерирани

В началото на май Държавният департамент заяви, че подготовката на ядрения полигон предполага, че страната може да тества ядрено устройство още този месец. По-късно представители на САЩ предупредиха, че съществува "реална възможност" Северна Корея да проведе този тест по време на посещението на президента Джо Байдън в региона от 20 до 24 май.

Южнокорейски служител по сигурността каза също миналия месец, че Северна Корея е тествала ядрено детонационно устройство "седмици" като възможна подготовка за предстоящ тест.

Русия и Китай блокираха проекторезолюция срещу КНДР в Съвета за сигурност

Русия и Китай блокираха проекторезолюция срещу КНДР в Съвета за сигурност

Документът предлага налагане на санкции заради ракетните тестове

Забележките на Прайс дойдоха, когато директорът на МААЕ, световната ядрена организация, каза, че вижда признаци, че КНДР може да се готви за ядрен опит.

"На ядрения полигон наблюдавахме индикации, че една от площадките е била отворена отново, вероятно в подготовка за ядрен опит", каза генералният директор Рафаел Гроси пред борда на директорите на организацията в понеделник.

"Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН и е дълбоко съжаление, добави той. Агенцията продължава да поддържа повишената си готовност да играе основната си роля при проверката на ядрената програма на КНДР.

Но Джеймс Актън, физик и сътрудник по ядрена политика в Фондацията на Карнеги за международен мир, предупреди, че е трудно за външния свят да предскаже със сигурност кога Северна Корея може да тества бомба.

"Освен ако не можете директно да наблюдавате ума на Ким Чен Ун, не можете да знаете точно кога ще се проведе тест", каза той пред NK News.

Дори Северна Корея да тества сравнително малка ядрена бомба от един килотон, Актън каза, че е вероятно тя да бъде открита чрез сеизмична активност, както бяха предишните ядрени тестове на КНДР. "Мисля, че за да не бъде открит, по принцип ще трябва да изчезне", добави той.

Така или иначе, Актън каза, че американските разузнавателни агенции вероятно имат средства извън сеизмичните тестове, за да разберат дали тестът е извършен или не.

По-рано тази седмица Северна Корея изстреля осем балистични ракети с малък обсег в едно тестово събитие, на което САЩ и Южна Корея отговориха, като изстреляха осем свои ракети в Източно море.

САЩ и Южна Корея отговориха на Пхенян

САЩ и Южна Корея отговориха на Пхенян

Напрежение на Корейския полуостров

Янг Ук, научен сътрудник в Института за политически изследвания в Асан, по-рано каза пред NK News, че стрелбата от осем ракети на Севера може да е "прелюдия" към ядрен опит.

"Събитието в неделя напомня за ситуацията преди и след първия и втория ядрени опити на Северна Корея през 2006 и 2009 г.", каза той, като посочи, че КНДР е изстреляла седем ракети наведнъж преди или след всеки ядрен опит през тези години.