Съединените щати предоставят на Украйна 325 милиона долара за ремонт на електрическите мрежи, 290 милиона долара хуманитарна помощ за населението, пострадало от въоръжената агресия на Русия, както и над 100 милиона долара за разминиране.

Това каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на пресконференция в Киев в сряда, цитиран от "Укринформ".

Той също така подчерта, че САЩ възнамеряват да привлекат допълнителна подкрепа от страните от Г7+ по време на срещата на Енергийната координационна група през следващите седмици.

Блинкън припомни, че Съединените щати и други страни от Г-7 се съгласиха да предоставят 50 милиарда долара от замразени руски активи за отбраната на Украйна. Освен това, според него, западните държави работят за по-нататъшно преследване на страни, които подкрепят военната машина на Русия.

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Блинкън и Лами пристигнаха в Киев в критичен момент от войната

Все още не е ясно дали САЩ ще разрешат удари дълбоко в руска територия с американски оръжия

Припомняме, че Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев в сряда за серия от важни срещи с висши украински правителствени служители, в ключов момент от войната с Русия.

Блинкън подчерта, че иска да чуе лично от президента Володимир Зеленски и други украински лидери какви са целите на Киев в конфликта и как Вашингтон може да помогне за тяхното постигане.

"Смятам, че това е критичен момент за Украйна в разгара на интензивните есенни бойни действия, като Русия продължава да ескалира своята агресия," заяви Блинкън на съвместна пресконференция с Лами в Лондон ден преди посещението.

Украинският президент Зеленски продължава да настоява западните страни да предоставят на Украйна по-далекобойни ракети и да премахнат ограниченията върху тяхното използване, за да може Украйна да атакува цели в дълбочина на руската територия, включително военни летища.

Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна

Блинкън: Русия е получила ракети от Иран за войната в Украйна

САЩ ще обявят нови санкции срещу Иран до часове

САЩ обаче са предпазливи по отношение на тази идея, тъй като се страхуват от пряк конфликт между Запада и Русия. Въпреки това, президентът Джо Байдън заяви, че администрацията му работи по компромисно решение относно използването на далекобойни оръжия от Украйна.

В отговор на тези коментари, председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин предупреди, че ако Киев получи такива оръжия, Москва ще разглежда САЩ и съюзниците му като страни в конфликта.

Блинкън отказа да разкрие дали Вашингтон ще позволи на Украйна да използва дългобойни оръжия на руска територия, но подчерта, че решението включва множество фактори като ефективността на системите и способността на украинските сили да ги поддържат.

На бойното поле, повече от две години след началото на инвазията, украинските сили са подложени на натиск от по-добре въоръжен и по-многоброен враг, докато се опитват да отблъснат руски настъпления в източната част на страната. През август Киев предприе дръзка трансгранична операция в Курска област в Русия, с цел да отвлече руските сили от фронтовете в Украйна.