САЩ предупреждават страните да не включват оборудване от Huawei или други китайски доставчици във всички части на тяхната телекомуникационна мрежа, защото няма начин да се премахнат напълно рисковете за кибернетичната сигурност, съобщава "Блумбърг".

Коментарите идват, когато изглежда, че Великобритания ще затегне правилата, според които Huawei работи в страната, като в същото време няма да има пълна забрана за китайския производител на телекомуникационно оборудване.

Британското правителство разработва мерки срещу Русия и Китай

Британското правителство разработва мерки срещу Русия и Китай

Във Великобритания работят повече шпиони, отколкото в разгара на Студената война

Очаква се мерките да включват по-строг надзор от страна на държавата и могат да ограничат компанията от някои чувствителни части от телекомуникационните мрежи на Великобритания.

"Няма начин ефективно да смекчим риска и да имаме ненадежден доставчик в края на мрежата", коментира Роб Страйър, заместник-помощник на Държавния департамент за киберполитики, добавяйки, че потенциално компрометирано оборудване и софтуер в част от мрежата е "неприемлив риск".

"Позицията на Съединените щати е, че поставянето на Huawei или други ненадеждни търговци във всяка част на 5G телекомуникационната мрежа е риск", обяснява Страйър.

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Великобритания допуска Huawei до изграждането на 5G мрежата си

Но само до "несъществена" инфраструктура

Той отбеляза, че Великобритания все още не е обявила окончателно решение как да организира своята 5G мрежа, но отново подчертава, че САЩ ще преоцени обмена на разузнавателни данни с държави, които позволяват на ненадеждни доставчици в техните мрежи.

"Докато икономиките ни стават все по-взаимосвързани, включително и нашите цифрови икономики, повече данни се предават между Съединените щати и Европа, отколкото всяка друга част на света, което разбира се включва Обединеното кралство", коментира той.

"Не става дума само за споделяне на разузнавателна информация или за сътрудничество при обмена на информация. Става въпрос за всички услуги, които предоставяме днес през Атлантическия океан, които биха могли да бъдат прекъснати", допълва представителят на Държавния департамент за киберполитики на САЩ.

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

Ако Берлин разреши на Huawei да участва в нейната 5G мрежа