Британският премиер Тереза Мей даде зелена светлина на китайската телекомуникационна компания Huawei да помогне за изграждането на 5G мрежа, отхвърляйки предупрежденията относно сигурността от страна на високопоставени министри в правителството и Вашингтон, съобщава "Дейли Телеграф".

Съветът за национална сигурност на страната, който е председателстван от Мей, се съгласи да разреши на китайския технологичен гигант ограничен достъп за изграждането на "несъществена" инфраструктура като антени.

ЕС няма да се отказва от Huawei

ЕС няма да се отказва от Huawei

Брюксел ще мисли за по-строг контрол

Решението беше взето въпреки опасенията, повдигнати относно подхода на Мей от страна на вътрешния министър Саджид Джавид, външния министър Джереми Хънт, министъра на отбраната Гавин Уилямсън, министъра на международната търговия Лиъм Фокс и министъра по международното развитие Пени Мордаунт.

От "Даунинг стрийт" 10 са отказали да коментират информацията на изданието.

САЩ забраниха 5G технологията на Huawei на своя територия и призоваха съюзниците си Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия да последват примера им.

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

САЩ плашат Германия да спрат да споделят разузнавателна информация заради Huawei

Ако Берлин разреши на Huawei да участва в нейната 5G мрежа

Huawei е водещ производител на оборудване за мобилни мрежи от следващото пето поколение, които ще предоставят почти мигновен трансфер на данни, и които ще се превърнат в нервната система на европейската икономика в стратегически сектори като енергетика, транспорт, банкиране и здравеопазване.

Китайският технологичният гигант обаче е изправен пред препятствия на някои западни пазари заради опасения, че Пекин може да шпионира комуникациите и да получи достъп до критична инфраструктура.

Миналия месец Великобритания идентифицира "значителни технологични проблеми" в инженерните процеси на Huawei, които представляват "нови рискове" за телекомуникациите на страната според правителствен доклад.

Huawei съди САЩ

Huawei съди САЩ

Заради забраната върху ползването на техниката на компанията