Британското правителство разработва мерки срещу Русия и Китай. Министрите трябва да започнат пречистване на обществения живот и да спре прилива на "червени пари" от Русия и Китай, които се въртят през парламента, както и за лобирането и Лондонското Сити, съобщава "Таймс".

В двупосочна атака върху това, което някои наричат "Новата студена война", правителството подкрепя промяната в правилата на Камарата на лордовете, за да принуди колегите да декларират пълния обем на техните руски и китайски бизнес интереси.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха

Министрите също така възнамеряват да въведат закон за шпионажа, за да се премахнат чужди шпиони, работещи за банки и други фирми във Великобритания.

Създадено е законодателство, което улеснява извеждането на чужди разузнавателни служители от страната, дори и ако те са тук с легитимни визи.

Законодателството вече е изготвено, за да се улесни процесът на експулсиране на чужди разузнавачи от страната, дори ако те са законно в Обединеното кралство, съобщава ТАСС.

Източници на вестници в областта на сигурността показват, че в Обединеното кралство работят повече служители от чуждестранното разузнаване, отколкото в разгара на Студената война.

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

Китай калибрира "Един пояс-един път" и го пази от критики

САЩ се опасяват от непрозрачни практики на финансиране и неспазване на международни норми и стандарти

Сред предстоящите мерки са и планове за експулсиране на служители на китайската корпорация Huawei, които участват в създаването на британската мобилна комуникация от пето поколение - 5G, ако се окаже, че работят за Китай.

Бен Уолъс, заместник-началник на британското вътрешно министерство на сигурността, в интервю за The Sunday Times, изразява мнението, че промяната на парламентарните правила ще осигури "прозрачност на политическата система", която помага за защита на британската демокрация от "хибридни атаки" на враждебни държави.

Така той коментира разследване, което показа, че седем членове на Камарата на лордовете са идентифицирани с бизнес връзки с Русия, а някои правят публични изявления в подкрепа на Москва.

За НАТО Китай е новата Русия

За НАТО Китай е новата Русия

Ако Европа се съсредоточи върху Русия, ще облекчи САЩ, да се концентрира в Азия