Американският държавен секретар Джон Кери изрази подкрепата си за опит на Русия да склони враждуващите страни в Сирия да седнат на масата за преговори с цел намиране на решение за прекратяване на продължаващия вече близо 4 години конфликт, съобщава АП.

След среща в Женева със специалния посланик на ООН и Арабската лига за Сирия Стефан де Мистура Кери заяви, че се надява руската инициатива „да помогне".

Русия се опитва да събера на една маса в Москва представители на правителството на Сирия и опозиционни фигури за намиране на политическо решение за спиране на войната.

Кери също пожела успех на Мистура в опитите му да организира примирие на местно ниво на територията на Сирия, започвайки от град Алепо.

Американският топ дипломат подчерта, че Сирия остава един от основните световни проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

Според него време е сирийското правителство да постави интересите на сирийския народ пред политическото оцеляване властта и да се прекрати „продължаващата катастрофа".

Засилени са мерките за сигурност в Женева, Швейцария, където ще се проведат нови ядрени преговори между Иран и световните сили утре.

Днес преди срещата с Джон Кери външният министър на Иран Мохамед Джавад Зараф каза, че се надява разговорите с Кери да ускорят ядрените преговори и да се състави работна рамка за сключване на споразумение до март.