Съединените щати приветстваха предупреждението на индийския премиер Нарендра Моди към руския президент Владимир Путин, че сега не е време за война, който е и най-острият публичен коментар на Индия относно руската инвазия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Моди разговаряше редовно с Путин от началото на войната през февруари в търсене на диалог и мирни преговори, но без публично да осъжда войната. Най-големият доставчик на оръжия за Индия от години, Русия сега е и значителен доставчик на петрол и въглища за страната.

Мисля, че казаното от премиера Моди - принципно изявление за това, което той смята за правилно и справедливо - се посрещна много добре от Съединените щати, заяви на пресконференция съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

Всички държави трябва да спазват принципа, че не може да се завладява територията на съседа със сила, категоричен бе той и допълни, че САЩ биха искали всяка страна в света да изтъкне това.

Моди към Путин: Сега не е време за война

Моди към Путин: Сега не е време за война

Путин обеща да направи всичко възможно "това да свърши"

"Те могат да го направят публично, ако искат. Могат да го направят насаме, ако така предпочитат. Но изпращането на това ясно и безпогрешно послание до Москва в този момент е най-важното нещо, което мисля, че можем да направим колективно, за да създадем мир в този регион", подчерта Съливан.

В кулоарите на конференция в Узбекистан в петък премиерът Моди заяви на Путин, че днешната епоха не е епоха на война и добави, че демокрацията, дипломацията и диалогът поддържат света заедно.

Путин отвърна, че знае загрижеността на индийския премиер относно конфликта, уверявайки, че "ще направим всичко възможно, за да спрем това възможно най-скоро".

Много американски дипломати и служители са посетили Индия от началото на войната, за да се опитат да убедят нейните лидерите постепенно да се отдалечат от зависимостта си от Русия в отбраната и други области.

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

САЩ предупреди Индия да не се сближава с Русия

Цената и последствията за тях от преминаването към по-ясно стратегическо съгласуване с Русия ще бъдат значителни и дългосрочни