Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън настоя за по-строги санкции срещу Иран.

Тя направи това в интервю пред венецуелската телевизия "Глобовижън", дадено във Вашингтон. По думите й такива санкции са необходими, за да бъде „принуден режимът в Техеран да промени държанието си".

Според Клинтън Вашингтон остава притеснен от ядрените амбиции на страната. Така, по мнение на държавния секретар, се поставя под риск цялата сигурност в Близкия Изток.
Призоваваме света да се присъедини към нашето искане за по-строги санкции, за да промени Иран държанието си, заяви Клинтън.

Попитана за коментар на арестите, последвали президентските избори в страната, тя отговори: „Видяхме, че Иран не уважава собствената си демокрация". „Държавата предприе мерки срещу собствените си граждани, които протестираха мирно", каза още тя.

Държавният секретар допълни, че „не е в най-добър интерес на света да осъществява бизнес сделки с Иран, защото по този начин ще бъде торелиран режима в страната. "Това не е разумно", коментира още тя.

Хилъри Клинтън изрази притеснение и за задълбочаващото се сътрудничество между Иран и Венецуела.

Въпреки културните си различия, Иран и Венецуела се сближиха през последните години на базата на техните противоречия със САЩ и Израел.