Американските сили в Ирак и Сирия са били обект на две атаки с ракети и дронове за по-малко от 24 часа, казаха източници от иракските служби за сигурност и американски официални лица пред Ройтерс в понеделник, което представлява първото подобно съобщение след почти тримесечна пауза.

Най-малко един въоръжен дрон е бил изстрелян по военновъздушната база "Айн ал-Асад", която е домакин на американските войски в западната иракска провинция Анбар, каза американски официален представител.

Това последва пет ракети, изстреляни от Северен Ирак към американските сили в базата в Румалин в Североизточна Сирия, в неделя, според американски и иракски официални лица.

Няма данни за жертви или значителни щети от атаките.

В събота мощна експлозия във военна база в Ирак уби член на иракските сили за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи.

Командирът на силите каза, че това е нападение, докато армията каза, че все още разследва и че по това време в небето не е имало военни самолети. Армията на САЩ отрече да е замесена.

Почти ежедневните удари с ракети и дронове срещу американските сили започнаха в средата на октомври и за тях пое отговорност група подкрепяни от Иран шиитски мюсюлмански въоръжени групировки, известни като Ислямската съпротива в Ирак, които се мотивираха с подкрепата на САЩ за войната на Израел в Газа.

Атаките спряха в края на януари под натиска на иракските власти и Иран след смъртоносните ответни въздушни удари на САЩ в Ирак, след като трима американски войници бяха убити при нападение с дрон срещу малка база на иракско-йорданската граница.

Иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани се завърна през уикенда от едноседмично посещение в Съединените щати, където се срещна с президента Джо Байдън в опит да обърне нова страница в отношенията между САЩ и Ирак въпреки растящото регионално напрежение.

Според публикация в Telegram, свързана с Катаиб Хизбула, въоръжените фракции в Ирак са решили да възобновят атаките след почти тримесечна пауза, поради липсата на минимален напредък в преговорите за прекратяване на водената от САЩ военна коалиция в страната.

САЩ нахлуха в Ирак през 2003 г. и свалиха лидера Саддам Хюсеин, след което се оттеглиха през 2011 г., преди да се върнат през 2014 г. начело на международна военна коалиция по искане на правителството в Багдад да помогне в борбата с бунтовниците от Ислямска държава.

САЩ разполагат с около 2500 войници в Ирак и 900 в Източна Сирия на мисия за съветване и подпомагане.

Американските войски в Ирак изчакват изборите в САЩ?

Американските войски в Ирак изчакват изборите в САЩ?

В близкоизточната страна няма единна позиция за тяхното пълно напускане