Пентагонът е потвърдил, че руски боен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция в петък. Това е заявил представител на американското военно министерство пред РИА "Новости".

Припомняме, в събота министерството на външните работи на Турция обяви, че на 29 януари руски самолет Су-34 е нарушил въздушното пространство на страната.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска да се срещне с руския си колега Владимир Путин след инцидента.

Руското министерство на отбраната опроверга изявленията на Турция за предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от руски военни самолети, като ги определи като "голословна пропаганда". 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия трябва да спазва въздушното пространство на страните членки на НАТО.

"Русия трябва действа отговорно и да зачита напълно въздушното пространство на НАТО. Русия трябва да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира, че подобни инциденти няма да повтарят", се посочва в изявление на НАТО.

Междувременно турските военновъздушни сили обявиха "оранжева тревога" в основните бази в страната, съобщи турски военен източник.