Ударна група, водена американски самолетоносач, ще пристигне в Близкия изток до няколко дни. Това са разкрили американски военни представители, слагайки край на най-дългия период за две десетилетия, в който такова военно присъствие е отсъствало от региона, пише американският в. "Уолстрийт джърнъл".

Самолетоносачът "Джон Стенис" и придружаващите го кораби ще пристигнат до края на седмицата, което ще е първото такова военно присъствие в региона от осем месеца, за да демонстрират сила срещу Иран.

Напрежението между Вашингтон и Техеран нараства заради възобновените санкции от страна на администрацията на Доналд Тръмп срещу Иран, подкрепяни от Иран групировки в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен и последните изпитания на балистични ракети от страна на Ислямската република.

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Иран ще продължи с тестовете на ракети, за да се защити

Обвинява САЩ в лицемерие с оттеглянето си от ядрената сделка

Изпращането на военните кораби също така ще подкрепи продължаващата война срещу остатъците от терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак и Сирия, както и войната на САЩ в Афганистан, където американските и афганистанските военни засилиха въздушните удари в опит да притиснат талибаните да започнат преговори за мир и да прочистят страната от враждебни бойци.

"Джон Стенис" е планирано да остане в региона в рамките на около два месеца, прекарвайки по-голямата част от това време в Персийския залив. Неговото присъствие "със сигурност осигурява възпиращ ефект" срещу всяко потенциално враждебно действие на Иран във водите в региона.

Засега иранските власти не са коментирали темата, макар че в миналото са заклеймявали американските военноморски операции в района като провокации.

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Иран пуска стелт кораб в Персийския залив

Новият кораб "Сахан" може да е сред кораби, които Иран ще изпрати на мисия във Венецуела

Американските самолетоносачи отдавна поддържат постоянно присъствие в района на Персийския залив, превозвайки хиляди военнослужещи и десетки самолети, ракети и друга огнева мощ. През последните години американските военни понякога разполагаха две ударни групи, водени от самолетоносач в региона.

Ала досега в Персийския залив нямаше американска ударна група, водена от самолетоносач, след като самолетоносачът "Теодор Рузвелт" замина за Тихия океан през март.

Липсата на ударна група кораби през тази година беше част от пренастройване на способностите на американските военни далеч от Близкия изток и спрямо Китай и Русия, уточниха представители на Пентагона, в съответствие с новите стратегически цели на САЩ. Но този акцент понякога изглеждаше, че не е в крак с Белия дом, който многократно нарече Иран най-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ.

Военноморският флот на Иран с нови две подводници

Военноморският флот на Иран с нови две подводници

Предназначени са за кратки операции в плитки води

Пентагонът също така изтегли четири противоракетни системи "Пейтриът" от Йордания, Кувейт и Бахрейн през октомври.

Пристигането на "Джон Стенис" "осигурява много голяма гъвкавост", посочил един от събеседниците на изданието.

"Джон Стенис" в момента плава в Индийския океан. Той е на море от средата на октомври и наскоро беше хвърлил котва в пристанище в Сингапур.

Военните представители са подчертали, че въпреки ескалацията на напрежението, разполагането на самолетоносача е било предварително планирано.

Вчера администрацията на Тръмп призова Европа да наложи нови санкции на Иран, след като той изстреля тестово балистична ракета със среден обсег, за която се смята, че може да носи ядрени бойни глави, които биха могли да достигнат до части от Европа.