Съединените щати направиха сериозно предложение на Руската федерация относно освобождаването на американския гражданин Пол Уилън, осъден за шпионаж в Русия.

Това изявление направи представител на Държавния департамент в отговор на молба на ТАСС да коментира информацията за предполагаемото получаване на такова предложение от американска страна.

Той каза, че "държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън остава ангажиран с връщането" на Уилън у дома. "Направихме сериозно предложение на Русия за освобождаването на Пол и ще продължим да работим по неговия случай, докато не се събере отново със семейството си", каза представителят.

Посланикът на САЩ в Русия посещава Пол Уилън в затвора

Посланикът на САЩ в Русия посещава Пол Уилън в затвора

Уилън беше осъден за шпионаж през 2020 г. на 16 години затвор в Мордовия

Арестуван през 2018 г. в Русия, Уилън беше осъден за шпионаж през 2020 г. на 16 години затвор в Мордовия, руски регион, известен още от съветско време със своите наказателни колонии.

И Уилън, и правителството на САЩ отрекоха, че той е шпионин.

Евън Гершкович, репортер на Wall Street Journal, беше арестуван в Русия през март и също е изправен пред обвинения в шпионаж, които той отрича.

Администрацията на американския президент Джо Байдън извърши две размени на затворници с Русия на фона на влошените двустранни връзки поради нахлуването на Москва в Украйна. Вашингтон осигури освобождаването на американската баскетболна звезда Бритни Грийнър през декември 2022 г. в замяна на търговеца на оръжие Виктор Бут.

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Американецът Пол Уилън е в затворническата болница в Мордовия

Няма информация за неговото състояние