САЩ са предупредили своите граждани за потенциален риск от терористични атаки или опити за отвличане на чужденци в Истанбул. Това съобщава Агенция "Франс прес".

В съобщение на консулството се казва, че екстремистки групи продължават "агресивните си усилия" да атакуват американци и други чужденци в града.

"Тези атаки може да са планирани или да се случат с малко или никакво предупреждение и включват, но не се ограничават до: въоръжени атаки, опити за отвличане, бомбени атентати или други насилствени актове", се казва в онлайн съобщението.

Консулството не уточнява коя група се смята, че подготвя такива атаки, но през изминалата година бяха извършени редица бомбени атентати от "Ислямска държава" и кюрдски бойци.

През юни 47 души бяха убити при троен самоубийствен атентат и въоръжена атака на летище "Ататюрк" в Истанбул. Властите обвиниха за терора "Ислямска държава".

Към онези, които посещават Истанбул или живеят града, се отправя съвет да преразгледат и повишат личните си мерки за сигурност, когато посещават райони, които са популярни сред западните граждани или където те живеят.

От консулството също съветват гражданите си да избягват пътуването до Югоизточна Турция, както и големите тълпи, особено в известни туристически дестинации, както и политическите събирания и митинги.